vrijdag, mei 24, 2024

Nieuwe ADHD-studies moeten kenniskloof overbruggen

Gerelateerde artikelen

In het Verenigd Koninkrijk is bijna 2,8 miljoen euro beschikbaar gesteld voor drie onderzoeken die tot doel hebben ADHD beter te begrijpen, met name hoe het zich in de loop van de tijd ontwikkelt. 

Een levensloopbenadering om ADHD bij vrouwen te begrijpen
Dr Jessica Agnew-Blais, Queen Mary University of London.
Deze studie zal het broodnodige nieuwe bewijsmateriaal verzamelen over hoe ADHD zich voordoet bij meisjes en vrouwen, en waarom zoveel vrouwen de aandoening pas krijgen als ze volwassen zijn. Jarenlang werd ADHD gezien als een kinderziekte die voornamelijk jongens treft, wat betekent dat veel van het onderzoek tot nu toe meisjes en vrouwen over het hoofd heeft gezien. Nu bij meer vrouwen en meisjes de aandoening wordt vastgesteld, is het van cruciaal belang dat we meer begrijpen over hoe de aandoening bij vrouwen kan verschillen. Dit project zal bestaande gegevens van een longitudinaal cohort met jaarlijkse beoordelingen van ADHD gebruiken om te beoordelen of het begin van de puberteit geassocieerd is met toenemende ADHD-symptomen. Het zal ook nieuwe onderzoeksdata bevatten om te begrijpen of hormonale schommelingen tijdens de menstruatiecyclus geassocieerd zijn met verhoogde ADHD-symptomen en beperkingen.

Hoe en waarom leidt ADHD tot depressie bij jongeren
Dit project onderzoekt hoe ADHD en symptomen van depressie zich in de loop van de tijd samen kunnen ontwikkelen, en probeert ook te begrijpen hoe de aandoening het risico op depressie kan verhogen. Het project zal nagaan welke cognitieve en klinische mechanismen ADHD in verband brengen met depressie, evenals de rol van hechte relaties en genetica. Het project zal gebruikmaken van twee bestaande Britse bevolkingscohorten met veel gegevens over kindertijd, adolescentie en jonge volwassenheid, en zal jonge mensen met ervaringsdeskundigheid rechtstreeks betrekken. Deze jonge mensen zullen ook een cruciale rol spelen in het eindproces, en ervoor zorgen dat de resultaten van het onderzoek aantrekkelijk, zinvol en toegankelijk zijn voor alle mensen met ADHD en depressie.

OOK INTERESSANT:   ADHD en eetstoornissen in de kindertijd en adolescentie

Inzicht in vroege causale paden bij ADHD: kunnen vroeg opkomende atypische kenmerken in activiteit en affect later opkomende aandachtsproblemen veroorzaken
In dit onderzoek wordt onderzocht of:

  • verhoogde activiteitsniveaus en tekenen van emotionele stress bij baby’s die ADHD gaan ontwikkelen, van invloed kunnen zijn op interacties in de echte wereld, met name tussen het kind en hun ouder.
  • verschillende reacties van ouders op de activiteit en emoties van het kind de impact van ADHD op leren in het latere leven kunnen veranderen.

Het project zal werken met baby’s met en zonder een familiegeschiedenis van ADHD en zal gegevens die zijn verzameld met behulp van geavanceerde real-time methoden combineren met een nieuwe analyse van bestaande gegevens van oudere kinderen. De nieuwe gegevens worden thuis verzameld en in een speciaal gebouwd ‘ToddlerLab’, dat bewegingsregistratie, gezichtsherkenning en draadloze draagbare neuroimaging zal gebruiken om de hersenactiviteit tijdens natuurlijk spel te meten. De studie zal een nieuwe mechanische interventie gebruiken waarbij ouders worden ondersteund om de aandacht van hun kind te ondersteunen door real-time monitoring van de opwinding en het gedrag van het kind. Het zal testen of dit de relatie tussen de reactie van de ouder op de activiteit van het kind en de emotie kan veranderen en de daaropvolgende impact op het concentratievermogen van het kind kan verminderen naarmate ze ouder worden.

Meer over dit onderwerp

Reacties

  1. Dag,

    Hebben jullie hier meer info over. Momenteel onderzoek bij mijn dochter, twijfel is wat is oorzaak perfectionisme of ADHD omdat ij haar jeugd de kenmerken minder zichtbaar waren en nu pas meer naar boven komen. Ik denk dat het meer neer boven komt omdat het meer in gesprek naar voren komt wat het moeilijk maakt naast dat zij altijd mega haar best doet. Meer kennis zou mik helpen te kijken naar wat is idd oorzaak? Meisjes is echt anders dan jongens (heb ook een zoon met ADHD)

Ook in PSYMAG

In het Verenigd Koninkrijk is bijna 2,8 miljoen euro beschikbaar gesteld voor drie onderzoeken die tot doel hebben ADHD beter te begrijpen, met name hoe het zich in de loop van de tijd ontwikkelt. 

Alleen voor abonnees

De volledige inhoud van dit artikel is alleen toegankelijk voor ingelogde abonnees. Een abonnement kost slechts €30,- per jaar. Hiervoor krijg je toegang tot alle beschikbare content, inclusief het maandelijkse pdf-vaktijdschrift (verschijnt 12x per jaar).

€30,-per jaar

PSYMAG verschijnt ook als PDF-vaktijdschrift. Voor slechts €30,- per jaar ontvang je naast toegang tot alle content op www.psymag.nl ook 12x per jaar dit tijdschrift in je digitale mailbox.

Populaire artikelen