dinsdag, maart 25, 2025

Niet-medicamenteuze interventies voor ADHD bij kinderen en adolescenten

Gerelateerde artikelen

Een nieuwe review in The Lancet Child & Adolescent Health biedt een bijgewerkte evaluatie van de werkzaamheid en veiligheid van niet-medicamenteuze behandelingen voor ADHD bij kinderen en adolescenten, waarbij de kwaliteit en het bewijsniveau voor negen interventiecategorieƫn worden besproken.

Uit de review [zotpressInText item=”{9309347:HZ32FM3J}” format=”(%num%)” brackets=”yes”] blijkt dat – in tegenstelling tot medicatie – geen van de niet-medicamenteuze behandelingen een consistent sterk effect vertonen op ADHD-symptomen. Bij het overwegen van brede uitkomsten (bijv. comorbide stoornissen, stress bij directe naasten en gedragsverbetering), kan multicomponent (cognitieve) gedragstherapie (evenals medicatie) nu als een primaire ADHD-behandeling beschouwd worden.

Met betrekking tot secundaire behandelingen vertoonden meervoudig onverzadigde vetzuren een consistent bescheiden effect op ADHD-symptomen wanneer ze gedurende ten minste 3 maanden werden ingenomen. Ook vertoonden mindfulness en suppletie met meerdere voedingsstoffen met vier of meer ingrediƫnten een bescheiden werkzaamheid op niet-symptoomuitkomsten.

Alle andere niet-medicamenteuze behandelingen waren veilig; behandelaren kunnen het gebruik ervan toestaan, maar het is wel raadzaam om patienten te informeren over  afwezigheid van bewezen werkzaamheid in vergelijking met andere behandelingen.

[zotpressInTextBib style=”vancouver” sort=”ASC”]

OOK INTERESSANT:   Diagnostiek en behandeling van ADHD bij mensen met een verstandelijke beperking

Meer over dit onderwerp

Reacties

Ook interessant

ADHD-behandelingen van de eerste generatie waren overwegend farmacologisch. Door een beter begrip van biologische, psychologische en omgevingsfactoren die bijdragen aan ADHD zijn de niet-medicamenteuze behandelmogelijkheden echter uitgebreid. Een nieuwe review biedt een bijgewerkte evaluatie van de werkzaamheid en veiligheid van niet-medicamenteuze behandelingen voor ADHD bij kinderen, waarbij de kwaliteit en het bewijsniveau voor negen interventiecategorieƫn worden besproken.

Alleen voor abonnees

De volledige inhoud van dit artikel is alleen toegankelijk voor ingelogde abonnees. Een abonnement kost slechts ā‚¬40,- per jaar. Hiervoor krijg je toegang tot alle beschikbare content, inclusief het maandelijkse pdf-vaktijdschrift (verschijnt 12x per jaar).

ā‚¬40,-per jaar

PSYMAG verschijnt ook als PDF-vaktijdschrift. Voor slechts ā‚¬40,- per jaar ontvang je naast toegang tot alle content op www.psymag.nl ook 12x per jaar het digitale tijdschrift in je mailbox.

Ook interessant