vrijdag, mei 24, 2024

NHG lanceert e-learning in samenwerking met 113 Zelfmoordpreventie

Gerelateerde artikelen

Één op de twee mensen die overlijdt door zelfdoding heeft een maand daarvoor de huisarts bezocht. In samenwerking met 113 Zelfmoordpreventie is er een nieuwe (Nederlands Huisartsen Genootschap) NHG e-learning ontwikkeld, waarin naast kennisoverdracht veel aandacht besteed wordt aan de communicatie met een patiënt met suïcidaal gedrag. Deze e-learning is te volgen zowel door huisartsen als door POH-GGZ [zotpressInText item=”{9309347:5V42PQ68}” format=”%num%” brackets=”yes”].

In Nederland overlijden 5 mensen per dag door zelfdoding. Bij jongeren is het doodsoorzaak nummer één. De kans dat een volwassene met een depressie een suïcidale gedachte krijgt is twee keer groter dan bij een volwassene zonder een depressie. Elke huisartsenpraktijk heeft te maken met cliënten met suïcidale gedachten, plannen en -pogingen.

Suïcidepreventie in de huisartsenpraktijk

De huisarts is een onmisbare schakel in de ketenzorg rond suïcidaliteit en het bewaken van de continuïteit van zorg. De huisartsenpraktijk is bij uitstek de plaats waar een patiënt met suïcidale gedachten en handelingen zich veilig kan voelen om hierover te spreken. Het is belangrijk dat alle medewerkers in de praktijk ervan overtuigd zijn dat ze het verschil kunnen maken tussen ‘leven en dood’.

Huisartsen, Praktijkondersteuners huisartsenzorg (POH’s) of assistenten kunnen nog meer bijdragen aan suïcidepreventie door wanhoop en suïcidaliteit te herkennen, bespreekbaar te maken en tijdig door te verwijzen naar de juiste hulp. Effectieve behandeling van patiënten met suïcidaal gedrag is essentieel, aangezien deze mensen een tienvoudig verhoogd risico op zelfmoord hebben en het risico op herhaling na ontslag het eerste jaar hoog is.

NHG E-learning Suïcidepreventie


De zorg voor mensen die aan zelfdoding denken of een zelfmoordpoging hebben gedaan, kan een uitdaging zijn voor de huisartsenpraktijk. De meeste huisartsen hebben niet veel ervaring met de zorg voor patiënten met suïcidaal gedrag en voelen zich onzeker over hun rol.

OOK INTERESSANT:   Psychedelica: veelbelovend, maar nog niet overtuigend

In samenwerking met Stichting 113 Zelfmoordpreventie is er een nieuwe gratis NHG E-learning ontwikkeld. Deze e-learning is te volgen zowel door huisartsen als door POH-GGZ. De e-learning is voor 2 punten geaccrediteerd en gratis beschikbaar voor alle NHG-leden (en uw POH).

Ga naar de NHG e-learning

[zotpressInTextBib style=”vancouver” sort=”ASC”]

Meer over dit onderwerp

Reacties

Ook in PSYMAG

Één op de twee mensen die overlijdt door zelfdoding heeft een maand daarvoor de huisarts bezocht. In samenwerking met 113 Zelfmoordpreventie is er een nieuwe (Nederlands Huisartsen Genootschap) NHG e-learning ontwikkeld, waarin naast kennisoverdracht veel aandacht besteed wordt aan de communicatie met een patiënt met suïcidaal gedrag. Deze e-learning is te volgen zowel door huisartsen als door POH-GGZ.

Alleen voor abonnees

De volledige inhoud van dit artikel is alleen toegankelijk voor ingelogde abonnees. Een abonnement kost slechts €30,- per jaar. Hiervoor krijg je toegang tot alle beschikbare content, inclusief het maandelijkse pdf-vaktijdschrift (verschijnt 12x per jaar).

€30,-per jaar

PSYMAG verschijnt ook als PDF-vaktijdschrift. Voor slechts €30,- per jaar ontvang je naast toegang tot alle content op www.psymag.nl ook 12x per jaar dit tijdschrift in je digitale mailbox.

Populaire artikelen