vrijdag, mei 24, 2024

Mindfulness voor mensen met blijvende angstklachten

Gerelateerde artikelen

Elena Hoogerwerf, psycholoog en onderzoeker, en Anja Greeven, psycholoog, hebben onderzoek gedaan naar de werking van Mindfulness Based Cognitive Therapy (MBCT) bij mensen die last hebben van een angststoornis en onvoldoende reageren op eerdere gangbare behandelvormen.

Omdat meerdere eerdere studies hebben aangetoond dat mindfulness kan helpen bij mensen met angstklachten is in deze studie onderzocht of dit ook geldt voor mensen die na eerdere behandelvormen nog steeds klachten behouden. In het onderzoek zijn mensen willekeurig ingedeeld in een groep die wel behandeld werd MBCT en een groep die terugvalpreventie kreeg. 136 mensen hebben deelgenomen aan het onderzoek en volgde daarvoor 8-wekelijkse sessies van 2 uur.  

MBCT, ook wel Aandachtgerichte Cognitieve Therapie, lijkt uit het onderzoek een veelbelovende oplossing te zijn voor mensen die na de eerdere gangbare behandelvormen nog steeds last houden van angstklachten.

In dit onderzoek is uitgegaan van een groepsbehandeling waar mindfulness-technieken gecombineerd zijn met CGT. Hieruit kwam naar voren dat mensen meer bewust worden van lichamelijke gewaarwordingen, gedachten en gevoelens en hierdoor ook acceptatie kunnen ontwikkelen ten aanzien van langdurige negatieve ervaringen. ‘Tijdens het volgen van de behandeling waren mensen vaak positief, ze vonden dat ze in de behandeling echt nieuwe dingen leerden die in eerdere behandelingen niet aan de orde waren gekomen’, vertelt Elena. ‘Na afsluiting waren de deelnemers ook overwegend positief, gelukkig wordt dit ook bevestigd door de data-analyses.’ 

Om deze effecten te behouden of vergroten kan het nodig zijn mindfulness te blijven beoefenen. Toekomstig onderzoek moet uitwijzen of het ook voor lange termijn het gewenste effect heeft. 

OOK INTERESSANT:   De effectiviteit van psychotherapie bij veel voorkomende psychische klachten

Meer over dit onderwerp

Reacties

Ook in PSYMAG

Elena Hoogerwerf, psycholoog en onderzoeker, en Anja Greeven, psycholoog, hebben onderzoek gedaan naar de werking van Mindfulness Based Cognitive Therapy (MBCT) bij mensen die last hebben van een angststoornis en onvoldoende reageren op eerdere gangbare behandelvormen.

Alleen voor abonnees

De volledige inhoud van dit artikel is alleen toegankelijk voor ingelogde abonnees. Een abonnement kost slechts €30,- per jaar. Hiervoor krijg je toegang tot alle beschikbare content, inclusief het maandelijkse pdf-vaktijdschrift (verschijnt 12x per jaar).

€30,-per jaar

PSYMAG verschijnt ook als PDF-vaktijdschrift. Voor slechts €30,- per jaar ontvang je naast toegang tot alle content op www.psymag.nl ook 12x per jaar dit tijdschrift in je digitale mailbox.

Populaire artikelen