vrijdag, mei 24, 2024

Mindfulness plus fysieke activiteit vermindert de ontregeling van emoties en de ernst van slapeloosheid bij mensen met een ernstige depressie

Gerelateerde artikelen

In een nieuwe studie is de effectiviteit van drie interventies op emotiedisregulatie en de ernst van slapeloosheid bij mensen met een ernstige depressie onderzocht.

Het gaat om de volgende interventies: mindfulness; fysieke activiteit en mindfulness plus fysieke activiteit.

Methode

Een totaal van 50 deelnemers (gemiddelde leeftijd 33,21 ± 5,72 SD, 59% vrouwen) met ernstige depressie werden willekeurig toegewezen aan een van de drie studiecondities. Emotionele ontregeling en ernst van slapeloosheid werden beoordeeld bij baseline, acht weken later bij voltooiing van het onderzoek en vier weken daarna bij de follow-up.

Resultaten

Emotieregulatie en slaapkwaliteit verbeterden in de loop van de tijd vanaf baseline tot afronding van de studie[zotpressInText item=”{9309347:EPCKVNMW}” format=”(%num%)” brackets=”yes”] en tot follow-up. Vergeleken met de condities mindfulness en fysieke activiteit alleen, leidde de conditie mindfulness plus fysieke activiteit tot een hogere emotieregulatie en slaapkwaliteit.

Conclusie

De combinatie van fysieke activiteit en mindfulness lijkt een gunstig effect te hebben op de slaapkwaliteit en emotieregulatie bij mensen met een depressieve stoornis en zou een waardevolle behandelstrategie kunnen zijn.

Aanvullende (achtergrond)informatie

[zotpressInTextBib style=”vancouver” sort=”ASC” download=”yes” abstract=”yes”]

Beweging bij depressie
Beweging kan een effectieve behandeling zijn voor depressie, omdat het zowel fysieke als mentale voordelen biedt. Er zijn verschillende manieren waarop beweging kan helpen bij het verminderen van depressie:

  1. Verhoogt neurotransmitters: Beweging kan de aanmaak van neurotransmitters, zoals serotonine en dopamine, verhogen. Deze neurotransmitters zijn betrokken bij het reguleren van stemming en emoties, en hun tekort kan leiden tot depressieve symptomen.
  2. Vermindert stress: Beweging kan helpen bij het verminderen van stress, wat een belangrijke oorzaak kan zijn van depressie. Door het vrijkomen van endorfines, kan beweging bijdragen aan het verminderen van stress en het bevorderen van een betere stemming.
  3. Verbeterde slaap: Regelmatige lichaamsbeweging kan helpen om slaapstoornissen te verminderen of te voorkomen. Slaapstoornissen zijn een veelvoorkomend symptoom van depressie, dus door het verbeteren van de slaap, kan beweging bijdragen aan het verbeteren van de stemming.
  4. Sociale verbinding: Beweging in groepen, bijvoorbeeld door het beoefenen van een sport, kan bijdragen aan sociale verbinding. Sociale isolatie en eenzaamheid kunnen bijdragen aan depressie, dus het opbouwen van sociale connecties kan bijdragen aan het verminderen van depressieve symptomen.
OOK INTERESSANT:   Mindfulness voor mensen met blijvende angstklachten

Over het algemeen is er al aardig wat wetenschappelijk bewijs dat regelmatige lichaamsbeweging kan helpen bij het verminderen van depressieve symptomen. Het kan effectief zijn als aanvulling op andere behandelingen voor depressie, zoals therapie en medicatie.

Meer over dit onderwerp

Reacties

Ook in PSYMAG

In een nieuwe studie is de effectiviteit van drie interventies op emotiedisregulatie en de ernst van slapeloosheid bij mensen met een ernstige depressie onderzocht.

Alleen voor abonnees

De volledige inhoud van dit artikel is alleen toegankelijk voor ingelogde abonnees. Een abonnement kost slechts €30,- per jaar. Hiervoor krijg je toegang tot alle beschikbare content, inclusief het maandelijkse pdf-vaktijdschrift (verschijnt 12x per jaar).

€30,-per jaar

PSYMAG verschijnt ook als PDF-vaktijdschrift. Voor slechts €30,- per jaar ontvang je naast toegang tot alle content op www.psymag.nl ook 12x per jaar dit tijdschrift in je digitale mailbox.

Populaire artikelen