Steeds meer bewijs suggereert dat communicatie tussen de darmen en de hersenen de sleutel zou kunnen zijn tot het begrijpen van meerdere neuropsychiatrische stoornissen, waarbij het immuunsysteem op de voorgrond treedt als een belangrijke mechanistische bemiddelaar.
Gedurende het hele leven wisselt het immuunsysteem continu wederzijdse signalen uit met het centrale zenuwstelsel. Intestinale microbiële signalen veranderen immuunmediatoren met gevolgen voor de neurofysiologie en het gedrag van de gastheer. Verschillende factoren beinvloeden de samenstelling van de darmmicrobiota, die als reactie daarop moleculen vrijgeeft met neuro- en immunoactief potentieel die cruciaal zijn voor adequate neuro-immuuninteracties.
In de onderliggende review worden meerdere factoren besproken die bijdragen aan het behoud van de fijne balans tussen gezondheid en ziekte van deze systemen, en worden de mogelijke mechanistische gevolgen verhelderd voor de input van de darmmicrobiota op de hersenen en het gedrag van de gastheer gedurende de levensduur.
Anna Ratsika, Joana S. Cruz Pereira, Caoimhe M.K. Lynch, Gerard Clarke, John F. Cryan, Microbiota-immune-brain interactions: A lifespan perspective, Current Opinion in Neurobiology, Volume 78, 2023, 102652, ISSN 0959-4388,
https://doi.org/10.1016/j.conb.2022.102652.