vrijdag, mei 24, 2024

MDMA-ondersteunde therapie voor ernstige PTSS

Gerelateerde artikelen

In de MAPP2-studie, een gerandomiseerde, dubbelblinde, placebo-gecontroleerde fase 3-studie, is de werkzaamheid en veiligheid van MDMA-ondersteunde therapie geëvalueerd bij volwassenen met matige of ernstige PTSS. De resultaten zijn bemoedigend en suggereren dat MDMA-ondersteunde therapie een effectieve optie kan zijn voor de behandeling van PTSS. De resultaten van de studie zijn in Nature Medicine gepubliceerd.

Belangrijkste bevindingen:

  • Deelnemers die MDMA-ondersteunde therapie kregen, vertoonden een significante vermindering van PTSS-symptomen in vergelijking met degenen die placebo met therapie kregen, zoals gemeten door de Clinician-Administered PTSD Scale for DSM-5 (CAPS-5) score (p < 0,001).
  • MDMA-ondersteunde therapie verminderde ook aanzienlijk door clinici beoordeelde functionele beperkingen, zoals gemeten door de gewijzigde Sheehan Disability Scale (SDS) score (p = 0,0271).
  • Er werden geen ernstige bijwerkingen gemeld in zowel de MDMA-groep als de controlegroep.

In aanvullende bevindingen toonde het onderzoek aan dat in de MDMA-groep 86,5% van de deelnemers een klinisch significante verbetering ervoer na 18 weken behandeling, gedefinieerd als een ≥ 10-punt vermindering in de CAPS-5-score, vergeleken met 69% in de placebogroep met therapie. Bovendien voldeed 71,2% van de deelnemers die MDMA-ondersteunde therapie ontvingen niet langer aan de DSM-5-diagnostische criteria voor PTSS aan het einde van de studie, in vergelijking met 47,6% van de deelnemers in de placebogroep.

Over MDMA
MDMA (3,4-methyleendioxymethamfetamine) is een entactogeen – een klasse van psychoactieve medicijnen die ervaringen van emotionele gemeenschap, eenheid, verbondenheid, emotionele openheid produceren en waarvan wordt gedacht dat ze nuttig zijn voor verschillende medische aandoeningen. In de jaren 1960 en 1970 werd MDMA samen met psychologische therapie gebruikt door geestelijke gezondheidszorgverleners om de toegang van patiënten tot moeilijke emoties en ervaringen te verbeteren en de communicatie daarvan te vergemakkelijken. Onderzoek heeft de unieke eigenschappen van MDMA aangetoond, waardoor het kan dienen als een krachtige katalysator voor het ondersteunen van psychotherapie door de hersenreactie op angst te verminderen, waardoor patiënten toegang krijgen tot en het verwerken van pijnlijke herinneringen zonder overweldigd te worden. Met een groeiend aantal bewijzen dat de potentiële medische toepassing van MDMA ondersteunt, verleende de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) in 2017 MDMA-ondersteunde therapie de status van ‘doorbraaktherapie’, een proces dat is ontworpen om de ontwikkeling en beoordeling van geneesmiddelen die bedoeld zijn om ernstige aandoeningen te behandelen, te versnellen en waarvoor voorlopig klinisch bewijs aangeeft dat ze aanzienlijke verbetering kunnen bieden ten opzichte van beschikbare therapieën. 

OOK INTERESSANT:   VSDT versus EMDR bij de behandeling van posttraumatische stressstoornis

Over PTSS
Mensen met PTSS kunnen ernstige symptomen ervaren die bijna alle aspecten van iemands leven beïnvloeden. Ze ervaren ook vaak bijkomende aandoeningen zoals angst, depressie en stoornissen in het gebruik van middelen. De momenteel beschikbare behandelingen voor PTSS zijn ontoereikend om het volledige spectrum van patiënten die behandeling nodig hebben aan te pakken en bieden mogelijk onvoldoende verlichting van ernstige symptomen. 

Mitchell, J.M., Bogenschutz, M., Lilienstein, A. et al. MDMA-assisted therapy for severe PTSD: a randomized, double-blind, placebo-controlled phase 3 study. Nat Med 27, 1025–1033 (2021). https://doi.org/10.1038/s41591-021-01336-3

Meer over dit onderwerp

Reacties

Ook in PSYMAG

In de MAPP2-studie, een gerandomiseerde, dubbelblinde, placebo-gecontroleerde fase 3-studie, is de werkzaamheid en veiligheid van MDMA-ondersteunde therapie geëvalueerd bij volwassenen met matige of ernstige PTSS. De resultaten zijn bemoedigend en suggereren dat MDMA-ondersteunde therapie een effectieve optie kan zijn voor de behandeling van PTSS. De resultaten van de studie zijn in Nature Medicine gepubliceerd.

Alleen voor abonnees

De volledige inhoud van dit artikel is alleen toegankelijk voor ingelogde abonnees. Een abonnement kost slechts €30,- per jaar. Hiervoor krijg je toegang tot alle beschikbare content, inclusief het maandelijkse pdf-vaktijdschrift (verschijnt 12x per jaar).

€30,-per jaar

PSYMAG verschijnt ook als PDF-vaktijdschrift. Voor slechts €30,- per jaar ontvang je naast toegang tot alle content op www.psymag.nl ook 12x per jaar dit tijdschrift in je digitale mailbox.

Populaire artikelen