Gemiddeld sterven mensen met een psychische stoornis eerder dan mensen zonder. Uit eerder onderzoek is al gebleken dat vrouwen en mannen met een psychische stoornis respectievelijk 7 en 10 jaar eerder overlijden dan de algemene bevolking [zotpressInText item=”{9309347:ZFW2HUXC}” format=”%num%” brackets=”yes”]. Uit nieuw Deens onderzoek blijkt nu dat de levensverwachting in verband kan worden gebracht met psychische stoornissen en comorbide algemene medische aandoeningen.
De verschillende doodsoorzaken aan de totale vermindering van de levensverwachting bij mensen met verschillende psychische stoornissen werd al eerder onderzocht. Mannen met stoornissen in het gebruik van middelen hebben bijvoorbeeld een gemiddelde levensverwachting die 14,8 jaar korter is dan die van de algemene bevolking. Terwijl 5,4 jaar van deze afname werd verklaard door zelfmoorden en onopzettelijk letsel, was de rest (9,4 jaar) te wijten aan algemene medische aandoeningen, zoals diabetes of hart- of vaatziekten of aandoeningen van de luchtwegen.
In een grote Deens studie [zotpressInText item=”{9309347:VK9LJI36}” format=”%num%” brackets=”yes”] van bijna 6.000.000 personen is nu dus een kortere levensverwachting geassocieerd met comorbide psychische stoornissen en algemene medische aandoeningen in vergelijking met de gehele populatie en ook in vergelijking met patiënten die alleen psychische stoornissen of alleen algemene medische aandoeningen hadden.
Preventie en vroege opsporing van comorbiditeiten zou de vroegtijdige mortaliteit bij patiënten met psychische stoornissen kunnen verminderen.
[zotpressInTextBib style=”vancouver” sort=”ASC”]