woensdag, mei 22, 2024

Langere werkweken verhogen het risico op depressie bij eerstejaars artsen

Gerelateerde artikelen

Meer dan 90 uur per week werken is   geassocieerd met hogere niveaus van depressie bij artsen in opleiding, zo blijkt uit een recent onderzoek onder ruim 17.000 eerstejaars artsen waarvan de resultaten zijn gepubliceerd in The New England Journal of Medicine.

Het aandeel artsen dat een positieve screening op depressie heeft, neemt met een factor vijf tot zes keer toe met de start van de residentie. De lange werkuren die kenmerkend zijn voor residentie zijn een mogelijke oorzaak van verergering van depressieve symptomen.

Methode
Onderzoekers analyseerden gegevens van 17.082 artsen die van 2009 tot 2020 werden gerekruteerd in de Intern Health Study, een steekproef van artsen in hun eerste postdoctorale jaar. De deelnemers vulden 1 tot 2 maanden voor aanvang van de stage een negen-item versie van de Patient Health Questionnaire (PHQ-9) in en daarna driemaandelijks gedurende de stage.

Resultaten
Op de PHQ-9 wordt depressie gecategoriseerd als minimaal met een score van 0 tot 4, mild met een score van 5 tot 9, matig met een score van 10 tot 14, matig ernstig met een score van 15 tot 19 en ernstig met  een score van 20 tot 27.
Bij baseline was de mediane PHQ-9-score van de deelnemers 2 punten, terwijl het mediane aantal gewerkte uren per week 67 was. Deelnemers die meer werkuren hadden, hadden ook totale PHQ-9-scores die wijzen op hogere niveaus van depressie, waarbij 33,4% van de artsen in opleiding zelfs voldeed aan de PHQ-9-criteria voor depressie op een niveau van meer dan 90 werkuren per week.
In werkuurcategorieën van meer dan 40 en maximaal 45 uur per week steeg de PHQ-9-score met naar schatting 1,8 punten ten opzichte van de uitgangswaarde. Die stijging was 5,2 punten in werkweken van meer dan 90 uur.

OOK INTERESSANT:   Effectiviteit van zelfhulpinterventies via internet om fysieke activiteit te bevorderen bij personen met een depressie

Implicaties voor de praktijk
De resultaten suggereren dat het belangrijk is om te proberen de werkuren in het algemeen te blijven verminderen, niet alleen om de meest extreme schema’s te vermijden. Onderzoekers voegen eraan toe dat een van de mogelijke factoren die de schade van lange werkuren vergroten, het effect op de slaap kan zijn, vooral omdat nachtdiensten vaak een negatieve bijdrage leveren aan de slaapuren. Het is belangrijk om deze relaties en de mate waarin dit een mechanisme is, beter te begrijpen.

Fang Y, et al. N Engl J Med. 2022;doi:10.1056/NEJMc2210365.

Meer over dit onderwerp

Reacties

Ook in PSYMAG

Meer dan 90 uur per week werken is geassocieerd met hogere niveaus van depressie bij artsen in opleiding, zo blijkt uit een recent onderzoek onder ruim 17.000 eerstejaars artsen waarvan de resultaten zijn gepubliceerd in The New England Journal of Medicine.

Alleen voor abonnees

De volledige inhoud van dit artikel is alleen toegankelijk voor ingelogde abonnees. Een abonnement kost slechts €30,- per jaar. Hiervoor krijg je toegang tot alle beschikbare content, inclusief het maandelijkse pdf-vaktijdschrift (verschijnt 12x per jaar).

€30,-per jaar

PSYMAG verschijnt ook als PDF-vaktijdschrift. Voor slechts €30,- per jaar ontvang je naast toegang tot alle content op www.psymag.nl ook 12x per jaar dit tijdschrift in je digitale mailbox.

Populaire artikelen