vrijdag, mei 24, 2024

Kwalitatieve slaap kan beschermen tegen depressie en angst

Gerelateerde artikelen

Kwalitatieve slaap kan beschermen tegen depressie en angst, zo blijkt uit onderzoek dat is gepubliceerd in Cortex.

Dit is de eerste studie die onderzoekt op welke manieren positieve copingstrategieën en slaapkwaliteit depressie en angst beïnvloeden wanneer men een chronische stressor in de echte wereld ervaart. De onderzoekers ontdekten dat betere slaapkwaliteit werd geassocieerd met minder symptomen van zowel depressie als angst tijdens de eerste maanden van de COVID-19-pandemie.

Voor het onderzoek analyseerden de onderzoekers gegevens van 1600 gezonde volwassenen met een gemiddelde leeftijd van 35 jaar. De gegevens omvatten zelfgerapporteerde scores voor depressie, angst, slaapkwaliteit en het gebruik van cognitieve emotieregulatie (CER) – positief gerichte denkprocessen – op meerdere tijdstippen tussen maart en november 2020.

Resultaten
Onderzoekers ontdekten dat een betere slaapkwaliteit – en niet het gebruik van CER-strategieën – significant verbonden was met lagere niveaus van angst en depressie. 

De gegevens laten volgens de onderzoekers ook zien dat slaapkwaliteit over het algemeen verband houdt met een groter gebruik van CER-strategieën. Dit komt overeen met eerder onderzoek dat heeft aangetoond dat een slechte slaapkwaliteit een negatieve invloed kan hebben op het vermogen van mensen om zich bezig te houden met CER-strategieën, mogelijk door cognitieve controleprocessen die worden ondersteund door de prefrontale cortex. Hoewel deze twee factoren met elkaar verbonden zijn, tonen de gegevens aan dat ze niet synergetisch van invloed zijn op depressie en angst.

Emma C. Sullivan, Emma James, Lisa-Marie Henderson, Cade McCall, Scott A. Cairney.
The influence of emotion regulation strategies and sleep quality on depression and anxiety.
Cortex. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S001094522300151X

OOK INTERESSANT:   Zelfmoordpogingen bijna 8 keer hoger onder transgenders

Meer over dit onderwerp

Reacties

Ook in PSYMAG

Kwalitatieve slaap kan beschermen tegen depressie en angst, zo blijkt uit onderzoek dat is gepubliceerd in Cortex.

Alleen voor abonnees

De volledige inhoud van dit artikel is alleen toegankelijk voor ingelogde abonnees. Een abonnement kost slechts €30,- per jaar. Hiervoor krijg je toegang tot alle beschikbare content, inclusief het maandelijkse pdf-vaktijdschrift (verschijnt 12x per jaar).

€30,-per jaar

PSYMAG verschijnt ook als PDF-vaktijdschrift. Voor slechts €30,- per jaar ontvang je naast toegang tot alle content op www.psymag.nl ook 12x per jaar dit tijdschrift in je digitale mailbox.

Populaire artikelen