woensdag, mei 22, 2024

Korte kennisupdates

Gerelateerde artikelen

Er gebeurt veel in de wereld van de ggz, zowel in Nederland als ver buiten de grenzen. In deze nieuwe rubriek een overzicht van korte kennisupdates. Met dit keer: Orale wekelijkse risperidon voor schizofrenie, zelf-neuromodulatie apparaat voor PTSS en fase 3 resultaten voor behandeling van schizofrenie, bipolaire I stoornis.

Orale Wekelijkse Risperidon voor Schizofrenie

In een studie genaamd STARLYNG-1 door Lyndra Therapeutics is de farmacokinetiek van een wekelijkse orale vorm van risperidon (LYN-005) vergeleken met de dagelijks toegediende direct-release Risperdal bij volwassenen met schizofrenie en schizoaffectieve stoornis. De studie voldeed aan de primaire eindpunten met betrekking tot de minimale concentratieniveaus in het bloed, maximale concentratieniveaus en gemiddelde concentratie over een doseringsinterval, evenals secundaire veiligheidseindpunten en werkzaamheid gemeten door de Positive and Negative Syndrome Scale (PANSS). Orale wekelijkse risperidon werd over het algemeen als veilig en goed verdragen bevonden.

Zelf-Neuromodulatie Apparaat voor PTSS

Prism, een zelf-neuromodulatie-apparaat voor posttraumatische stressstoornis (PTSS) door GrayMatters Health, is goedgekeurd door de FDA. Het apparaat is nu beschikbaar in twee klinieken in de Verenigde Staten. Het apparaat wordt gepresenteerd als een aanvulling op de standaardzorg voor PTSS.

Fase 3 Resultaten voor Behandeling van Schizofrenie, Bipolaire I Stoornis

Er zijn topline resultaten vrijgegeven van een langetermijnfase 3-studie die Lybalvi (olanzapine en samidorphan) heeft beoordeeld op veiligheid, verdraagbaarheid en aanhoudende werkzaamheid bij de behandeling van schizofrenie, schizofrene stoornis of bipolaire I-stoornis. De resultaten ondersteunen het potentieel van Lybalvi als onderhoudsbehandeling en bevestigen het veiligheidsprofiel dat in eerdere studies is vastgesteld, wat wijst op aanhoudende werkzaamheid en verdraagbaarheid tot vier jaar behandeling.

OOK INTERESSANT:   Schizofrenie, obesitas en darmmicrobiota

Referenties

Lyndra Therapeutics announces positive data from pivotal phase 3 study with oral weekly Risperidone (LYN-005) for schizophrenia. Business Wire. News release. January 4, 2024. https://www.businesswire.com/news/home/20240104163052/en/Lyndra-Therapeutics-Announces-Positive-Data-from-Pivotal-Phase-3-Study-with-Oral-Weekly-Risperidone-LYN-005-for-Schizophrenia

GrayMatters Health launches new FDA-cleared self-neuromodulation PTSD therapy in the United States. PR Newswire. News release. January 4, 2024. Accessed January 4, 2024. https://www.prnewswire.com/il/news-releases/graymatters-health-launches-new-fda-cleared-self-neuromodulation-ptsd-therapy-in-the-united-states-302026265.html

Alkermes announces topline results from long-term, open-label safety and durability of treatment effect study of Lybalvi (olanzapine and samidorphan). Alkermes. News release. January 3, 2024. Accessed January 4, 2024.

Meer over dit onderwerp

Reacties

Ook in PSYMAG

Er gebeurt veel in de wereld van de ggz, zowel in Nederland als ver buiten de grenzen. In deze nieuwe rubriek een overzicht van korte kennisupdates. Met dit keer: Orale wekelijkse risperidon voor schizofrenie, zelf-neuromodulatie apparaat voor PTSS en fase 3 resultaten voor behandeling van schizofrenie, bipolaire I stoornis.

Alleen voor abonnees

De volledige inhoud van dit artikel is alleen toegankelijk voor ingelogde abonnees. Een abonnement kost slechts €30,- per jaar. Hiervoor krijg je toegang tot alle beschikbare content, inclusief het maandelijkse pdf-vaktijdschrift (verschijnt 12x per jaar).

€30,-per jaar

PSYMAG verschijnt ook als PDF-vaktijdschrift. Voor slechts €30,- per jaar ontvang je naast toegang tot alle content op www.psymag.nl ook 12x per jaar dit tijdschrift in je digitale mailbox.

Populaire artikelen