Jeugdtrauma is een risicofactor voor depressie en angst, maar hoe langdurig zijn deze effecten? In een nieuwe studie [zotpressInText item=”{9309347:HHQ5REEA}” format=”%num%” brackets=”yes”] is onderzocht hoe jeugdtrauma (zoals emotionele verwaarlozing, emotioneel/fysiek/seksueel misbruik) samenhangt met depressie en angst.
Resultaten
Personen met jeugdtrauma hadden significant hogere scores in algemene depressieve symptomen, stemming/cognitieve depressie, melancholische depressie, algemeen leed en de ernst van somatische depressie. De verschillen waren kleiner, maar nog steeds zeer significant voor angst, piekeren en angst/fobische symptomen. De effecten waren consistent voor alle jeugdtrauma-typen en hielden zes jaar aan. Jeugdtrauma geeft dus niet alleen ernstiger klachten, maar deze klachten zijn ook chronischer.
Implicaties voor de praktijk
Jeugdtrauma is een risicofactor voor symptomen van depressie en angst in alle dimensies en duurt meerdere jaren. Screening op jeugdtrauma is essentieel om personen te identificeren die risico lopen op ernstigere en chronische manifestaties van affectieve stoornissen.
[zotpressInTextBib style=”vancouver” sort=”ASC”]