Editie 7, Jaargang 2, 2023

Interventies om de slaapduur te verlengen

In een systematische review zijn de resultaten onderzocht van huidige interventies die de slaapduur  verhogen bij gezonde jonge mensen (14-25 jaar). In dit artikel worden de resultaten van de review kort besproken, maar wordt ook aandacht besteed aan de meest voorkomende slaapstoornissen en de meest effectieve interventies.

‘Gladheid’ in delen van het hersenoppervlak kan het risico op depressie verhogen

Een nieuw onderzoek suggereert dat het hebben van een gladdere hersenschors kan aangeven of iemand mogelijk een ernstige depressieve stoornis (MDD) krijgt.

Nieuwe ADHD-studies moeten kenniskloof overbruggen

In het Verenigd Koninkrijk is bijna 2,8 miljoen euro beschikbaar gesteld voor drie onderzoeken die tot doel hebben ADHD beter te begrijpen, met name hoe het zich in de loop van de tijd ontwikkelt. 

Serotoninesyndroom door monotherapie met duloxetine

In Cureus wordt een casus beschreven waarin monotherapie met duloxetine het serotoninesyndroom veroorzaakte bij een oudere Aziatische vrouw. In PSYMAG kijken we naar deze specifieke casus, maar wordt tevens ingegaan op het serotoninesyndroom in het algemeen.

Schildklierhormonen geassocieerd met hyperactiviteitsgedrag bij kinderen met ADHD

Uit een nieuwe studie is gebleken dat er mogelijk een relatie bestaat tussen de schildklierfunctie, specifiek TSH-niveaus, en de symptomen van ADHD, met name hyperactief gedrag. Resultaten van de studie zijn gepubliceerd in Neuropsychiatric Disease and Treatment.

Potentiële verhoging van zelfmoordrisico met Daridorexant

Slaapexperts geven in Journal of Clinical Psychiatry commentaar op een recent ingezonden brief die een rol suggereerde voor daridorexant, een nieuw hypnoticum, bij het verhogen van het zelfmoordrisico.

De werkzaamheid van cannabisgebruik bij patiënten met ADHD

Een studie in Cureus heeft het verband onderzocht tussen cannabisgebruik en ADHD-symptomen, de effecten van cannabis op specifieke kernsymptomen van ADHD, en hoe cannabisgebruik executieve functiestoornissen gerelateerd aan ADHD kan beïnvloeden. In dit overzicht geven we een overzicht van de belangrijkste resultaten.

De effectiviteit van psychotherapie bij veel voorkomende psychische klachten

Psychotherapie is een effectieve behandelmethode voor diverse psychische stoornissen die vaak voorkomen. In dit artikel gaan we in op de werking en effectiviteit van psychotherapie bij verschillende psychische aandoeningen, zoals depressie, angststoornissen en posttraumatische stressstoornis (PTSS).

Hoe je de beste online informatie over psychofarmacologie kunt vinden

Psychofarmacologie is een complex en belangrijk vakgebied dat zich bezighoudt met de effecten van medicijnen op psychische aandoeningen. Het is essentieel voor professionals in de geestelijke gezondheidszorg om betrouwbare en up-to-date informatie te hebben over psychofarmacologie. In dit artikel ontdek je hoe je de beste online informatie over psychofarmacologie kunt vinden.

Australië is het eerste land met een voorschrijfbeleid voor psychedelica bij patiënten met depressie of PTSS

Australië is nu het eerste land dat psychiaters toestaat bepaalde psychedelische stoffen voor te schrijven aan patiënten met depressie of posttraumatische stressstoornis. Vanaf nu kunnen Australische artsen doseringen MDMA, ook wel bekend als ecstasy, voorschrijven voor PTSS. Psilocybine, het psychoactieve bestanddeel in psychedelische paddenstoelen, mag worden gegeven aan mensen met moeilijk te behandelen depressie. 

Gebruik van psychofarmaca tijdens de zwangerschap

In een nieuw onderzoek is onderzocht of het gebruik van bepaalde medicijnen tijdens de vroege en late zwangerschap invloed heeft op de gezondheid van pasgeboren baby's. Naast de resultaten uit deze studie kijken we ook naar andere psychofarmaca waarvan gebruik zou worden afgeraden tijdens de zwangerschap.

Gestructureerde bewegingsinterventies bij kinderen en adolescenten met ADHD

In een nieuwe studie is de effectiviteit van gestructureerde lichamelijke oefening (SPE) bij de behandeling van ADHD bestudeerd.

Agressie als succesvolle zelfbeheersing

Een recente studie heeft zeer interessante bevindingen aan het licht gebracht die ingaan tegen de algemene overtuiging dat agressie voortkomt uit een gebrek aan zelfbeheersing. In plaats daarvan suggereert deze studie dat agressie vaak een bewuste en gecontroleerde daad is, gedreven door de wens naar wraak. De bevindingen stellen de traditionele benadering van het aanpakken van gewelddadige neigingen door het verbeteren van zelfbeheersing ter discussie en werpen nieuw licht op de complexiteit van agressie. De studie is gepubliceerd in het tijdschrift Social and Personality Psychology Compass.

Zelfmoordpogingen bijna 8 keer hoger onder transgenders

Transgenderpersonen vertonen aanzienlijk hogere percentages van zelfmoordpogingen en zelfmoordsterfte in vergelijking met niet-transgenderpersonen, zo blijkt uit een Deens retrospectieve cohortstudie van meer dan 6,6 miljoen personen. De resultaten zijn gepubliceerd in JAMA.

Welkom bij hét digitale vaktijdschrift voor de ggz!

Wil jij op de hoogte blijven van ontwikkelingen in de ggz? Schrijf je dan in voor ontvangst van kennisupdates in jouw mailbox.