woensdag, mei 22, 2024

In kaart brengen van diagnostische trajecten vanaf de eerste diagnose van een psychiatrische stoornis

Gerelateerde artikelen

“Laten we kijken hoe het gaat.”
Dat zeggen psychiaters vaak tegen elkaar nadat bij een patiënt de eerste stoornis is vastgesteld – niet omdat de diagnose niet correct is, maar omdat psychiaters weten dat psychiatrische diagnoses de neiging hebben om door de jaren heen te veranderen. In feite krijgt 47 procent van de psychiatrische patiënten binnen 10 jaar na ontvangst van hun eerste diagnose een andere diagnose. Dit zou blijken uit het resultaat van een nieuwe studie [zotpressInText item=”{9309347:JEAV3QU5}” format=”%num%” brackets=”yes”] die de diagnostische ontwikkeling van meer dan 180.000 psychiatrische patiënten in Denemarken in kaart heeft gebracht.

Het onderzoek laat zien welke ontwikkeling waarschijnlijk en welke onwaarschijnlijk is voor de 20 meest voorkomende psychische diagnoses. De meest onzekere, d.w.z. degene die het meest waarschijnlijk zullen veranderen, zijn de diagnoses acute psychose, verslaving en depressie.
De meest zekere, d.w.z. degene die het minst waarschijnlijk zullen veranderen, zijn de diagnose functionele handicaps (langdurige fysieke handicaps zonder fysieke oorzaak), eetstoornissen en seksuele stoornissen zoals verminderde seksuele interesse of erectiestoornissen zonder fysieke oorzaak.

Het onderzoek is bruikbaar vanaf het moment dat bij een patiënt de diagnose van zijn of haar eerste aandoening wordt gesteld, omdat het artsen in staat stelt om de 10-jarige diagnostische ontwikkeling van andere patiënten op te zoeken.
Het onderzoek beperkt zich tot patiënten die in de ggz worden behandeld. Dit betekent dat de mensen die naar de huisarts gaan en worden doorverwezen naar een psycholoog niet worden meegenomen in het onderzoek.

Van de drie meest waarschijnlijke diagnoses die in het onderzoek zijn geanalyseerd, lopen patiënten met een enkele episode van depressie het grootste risico om binnen 10 jaar een nieuwe stoornis te krijgen. Op zich niet bijzonder, omdat de meerderheid (20 procent) van degenen die gediagnosticeerd zijn met een enkele depressieve episode, later wordt gediagnosticeerd met recidiverende depressie.

OOK INTERESSANT:   Diagnose en klinische presentatie van de borderline persoonlijkheidsstoornis

Naast periodieke depressie zijn de persoonlijkheidsstoornis en stressreactiestoornissen de diagnoses die het meest waarschijnlijk volgen op een depressiediagnose. Een stressreactiestoornis is wanneer een ernstig incident, zoals echtscheiding of overlijden, ertoe leidt dat de patiënt een psychische stoornis ontwikkelt die lijkt op stress of depressie.

[zotpressInTextBib style=”vancouver” sort=”ASC”]

Meer over dit onderwerp

Reacties

Ook in PSYMAG

47 procent van de psychiatrische patiënten krijgt binnen 10 jaar na ontvangst van hun eerste diagnose een andere diagnose. Dit zou blijken uit het resultaat van een nieuwe studie die de diagnostische ontwikkeling van meer dan 180.000 psychiatrische patiënten in Denemarken in kaart heeft gebracht.

Alleen voor abonnees

De volledige inhoud van dit artikel is alleen toegankelijk voor ingelogde abonnees. Een abonnement kost slechts €30,- per jaar. Hiervoor krijg je toegang tot alle beschikbare content, inclusief het maandelijkse pdf-vaktijdschrift (verschijnt 12x per jaar).

€30,-per jaar

PSYMAG verschijnt ook als PDF-vaktijdschrift. Voor slechts €30,- per jaar ontvang je naast toegang tot alle content op www.psymag.nl ook 12x per jaar dit tijdschrift in je digitale mailbox.

Populaire artikelen