woensdag, mei 22, 2024

Impact van chronisch cocaïnegebruik op hersennetwerk communicatie

Gerelateerde artikelen

In een nieuwe studie zijn de effecten van chronisch cocaïnegebruik op de hersenfunctie onderzocht, met name op de communicatie tussen belangrijke hersennetwerken. De studie is gepubliceerd in het Journal of Neuroscience en onderzocht hoe continu cocaïnegebruik de functionele netwerken in de hersenen verstoort, zoals het default mode netwerk (DMN), het salience netwerk (SN) en het laterale corticale netwerk (LCN). Deze netwerken zijn betrokken bij verschillende cognitieve processen zoals focus, impulsbeheersing, motivatie, aandacht, besluitvorming en probleemoplossing.

Het onderzoek werd uitgevoerd door een team van de University of North Carolina Health Care, inclusief afdelingen Radiologie, Neurologie, Psychologie en Neurowetenschappen aan de UNC School of Medicine.

Belangrijke bevindingen uit de studie

1. Cocaïnegebruik beïnvloedt de hersennetwerkcommunicatie, waardoor het moeilijker wordt voor gebruikers om te focussen, impulsen te beheersen en gemotiveerd te voelen zonder de drug.

2. De veranderingen in netwerkcommunicatie kunnen de reacties van gebruikers op alledaagse situaties beïnvloeden en het herstel moeilijker maken.

3. Het onderzoek biedt nieuwe inzichten in de hersenprocessen die ten grondslag liggen aan cocaïneverslaving en kan helpen bij het ontwikkelen van nieuwe therapeutische benaderingen en beeldmarkers voor stoornissen in cocaïnegebruik.

4. De studie gebruikte een rattenmodel, waarbij ratten zelf cocaïne toedienden, om menselijke verslavingspatronen na te bootsen en gebruikte functionele MRI om veranderingen in de dynamiek van hersennetwerken te onderzoeken.

5. Met de toename van de cocaïne-inname over de waargenomen periode werden de veranderingen in netwerkcommunicatie tussen het DMN en SN duidelijker, wat een mogelijk doelwit kan zijn om cocaïne-cravings te verminderen.

6. De studie werpt ook licht op de anterieure insulaire cortex (AI) en de retrospleniale cortex (RSC), die betrokken zijn bij emotionele en sociale verwerking, en respectievelijk geheugen en navigatie. Onderzoekers merkten verschillen in coactiviteit tussen deze regio’s voor en na cocaïne-inname, wat wijst op een potentieel doelwit voor het moduleren van gedragsveranderingen bij cocaïnegebruikstoornissen.

OOK INTERESSANT:   Samen werken aan leefstijl bij verslaving

Conclusie

Het onderzoek geeft aan dat cocaïneverslaving kan leiden tot significante veranderingen in hoe sleutelhersennetwerken communiceren, wat mogelijk leidt tot moeilijkheden in verschillende cognitieve functies. Het suggereert ook dat deze veranderingen gemonitord kunnen worden met behulp van neuroimaging technieken, wat kan helpen bij het ontwikkelen van gerichte behandelingen voor cocaïneverslaving.

Referentie

Li-Ming Hsu, Domenic H. Cerri, Sung-Ho Lee, Tatiana A. Shnitko, Regina M. Carelli, Yen-Yu Ian Shih. Intrinsic Functional Connectivity between the Anterior Insular and Retrosplenial Cortex as a Moderator and Consequence of Cocaine Self-Administration in RatsThe Journal of Neuroscience, 2024; 44 (7): e1452232023 DOI: 10.1523/JNEUROSCI.1452-23.2023

Meer over dit onderwerp

Reacties

Ook in PSYMAG

In een nieuwe studie zijn de effecten van chronisch cocaïnegebruik op de hersenfunctie onderzocht, met name op de communicatie tussen belangrijke hersennetwerken. De studie is gepubliceerd in het Journal of Neuroscience en onderzocht hoe continu cocaïnegebruik de functionele netwerken in de hersenen verstoort, zoals het default mode netwerk (DMN), het salience netwerk (SN) en het laterale corticale netwerk (LCN). Dezee netwerken zijn betrokken bij verschillende cognitieve processen zoals focus, impulsbeheersing, motivatie, aandacht, besluitvorming en probleemoplossing.

Alleen voor abonnees

De volledige inhoud van dit artikel is alleen toegankelijk voor ingelogde abonnees. Een abonnement kost slechts €30,- per jaar. Hiervoor krijg je toegang tot alle beschikbare content, inclusief het maandelijkse pdf-vaktijdschrift (verschijnt 12x per jaar).

€30,-per jaar

PSYMAG verschijnt ook als PDF-vaktijdschrift. Voor slechts €30,- per jaar ontvang je naast toegang tot alle content op www.psymag.nl ook 12x per jaar dit tijdschrift in je digitale mailbox.

Populaire artikelen