vrijdag, mei 24, 2024

Hormonaal anticonceptiegebruik en risico op depressie bij jonge vrouwen met ADHD

Gerelateerde artikelen

In een studie waarvan de resultaten zijn gepubliceerd in Journal of the American Academy of Child & Adolescent Psychiatry is onderzocht of er een mogelijk verband bestaat tussen het gebruik van hormonale anticonceptiva en het risico op depressie bij jonge vrouwen met aandachtstekortstoornis met hyperactiviteit (ADHD).

De studie [zotpressInText item=”{9309347:IQVZPU8K}” format=”(%num%)” brackets=”yes”] gebruikte gegevens van een groot register in Zweden en omvatte 21.397 vrouwen van 12-30 jaar met ADHD. De onderzoekers ontdekten dat het gebruik van hormonale anticonceptie in verband kan worden gebracht met een hoger risico op latere diagnose van depressie, vooral bij adolescenten en jonge vrouwen. Het risico was het hoogst voor degenen die pillen met alleen progestageen gebruikten, gevolgd door levonorgestrel-afgevende intra-uteriene apparaten (IUD’s).

Progestageenhormoon
Progestageenhormoon is een type hormoon dat natuurlijk in het lichaam wordt geproduceerd en essentieel is voor verschillende voortplantingsfuncties bij vrouwen. Progestagenen zijn een klasse van steroïde hormonen die progesteron en verschillende synthetische vormen zoals medroxyprogesteronacetaat en levonorgestrel omvatten.

In het vrouwelijke voortplantingssysteem spelen progestagenen een cruciale rol bij het reguleren van de menstruatiecyclus, het voorbereiden van de baarmoeder voor de implantatie van een bevruchte eicel en het in stand houden van een gezonde zwangerschap. Progestagenen helpen ook bij het reguleren van de productie van andere hormonen, zoals oestrogeen, en kunnen een scala aan andere effecten op het lichaam hebben, waaronder op het immuunsysteem en de stemming.

Progestagenen worden gebruikt in verschillende vormen van hormonale anticonceptie, zoals de anticonceptiepil, evenals in hormoonvervangende therapie voor vrouwen in de menopauze. Ze kunnen ook worden voorgeschreven voor andere medische aandoeningen, zoals endometriose en onregelmatige menstruatiecycli.

OOK INTERESSANT:   Een nieuwe kijk op ADHD (advertorial)

Levonorgestrel
Levonorgestrel is een synthetische vorm van het vrouwelijke geslachtshormoon progesteron. Het is een type progestageenhormoon, een klasse van hormonen die betrokken zijn bij het reguleren van de menstruatiecyclus en het ondersteunen van de zwangerschap. Levonorgestrel wordt veel gebruikt als onderdeel van hormonale anticonceptiva, zoals het intra-uteriene apparaat (IUD), de anticonceptiepil en noodanticonceptie, ook wel bekend als de “morning-afterpil”.

Wanneer het als anticonceptiemiddel wordt gebruikt, werkt levonorgestrel voornamelijk door ovulatie te voorkomen (het vrijkomen van een ei uit de eierstok) en door het baarmoederhalsslijmvlies te verdikken, waardoor het moeilijker wordt voor sperma om de baarmoeder te bereiken. Bij noodanticonceptie wordt een hogere dosis levonorgestrel gebruikt om zwangerschap te voorkomen na onbeschermde seks of anticonceptiefalen.

Levonorgestrel kan ook worden gebruikt voor de behandeling van andere medische aandoeningen, zoals endometriose, abnormaal bloeden uit de baarmoeder en als onderdeel van hormoonvervangende therapie voor vrouwen in de menopauze.

Deze bevindingen suggereren dat jonge vrouwen met ADHD die hormonale anticonceptiva gebruiken, een verhoogd risico op depressie kunnen hebben en zorgvuldig moeten worden gecontroleerd. Het is echter belangrijk op te merken dat deze studie alleen een verband laat zien, geen oorzakelijk verband, en dat er meer onderzoek nodig is om de relatie tussen het gebruik van hormonale anticonceptiva en het risico op depressie bij vrouwen met ADHD volledig te begrijpen.

[zotpressInTextBib style=”vancouver” sort=”ASC”]

Meer over dit onderwerp

Reacties

Ook in PSYMAG

In een studie waarvan de resultaten zijn gepubliceerd in Journal of the American Academy of Child & Adolescent Psychiatry is onderzocht of er een mogelijk verband bestaat tussen het gebruik van hormonale anticonceptiva en het risico op depressie bij jonge vrouwen met aandachtstekortstoornis met hyperactiviteit (ADHD).

Alleen voor abonnees

De volledige inhoud van dit artikel is alleen toegankelijk voor ingelogde abonnees. Een abonnement kost slechts €30,- per jaar. Hiervoor krijg je toegang tot alle beschikbare content, inclusief het maandelijkse pdf-vaktijdschrift (verschijnt 12x per jaar).

€30,-per jaar

PSYMAG verschijnt ook als PDF-vaktijdschrift. Voor slechts €30,- per jaar ontvang je naast toegang tot alle content op www.psymag.nl ook 12x per jaar dit tijdschrift in je digitale mailbox.

Populaire artikelen