woensdag, mei 22, 2024

Het gebruik van medicijnen voor ADHD bij hartaandoeningen

Gerelateerde artikelen

Cardiovasculaire veiligheid van ADHD-medicatie is al tientallen jaren onderwerp van discussie. Behandelrichtlijnen adviseren de zorgvuldige afweging van risico’s en voordelen bij mensen met hart- en vaatziekten, zoals aangeboren hartaandoeningen of cardiomyopathie. Hoewel stimulerende middelen als methylfenidaat en dexamfetamine de systemische bloeddruk en hartslag kunnen verhogen, zijn er geen significante associaties gevonden tussen het gebruik van stimulerende middelen en ernstige cardiovasculaire voorvallen. Bezorgdheid over QT-effecten en daarmee gepaard gaande risico’s op plotselinge hartdood echter weerhouden clinici ervan om de broodnodige ADHD-medicatie te starten bij patiënten met hartaandoeningen. Deze – volgens onderzoekers – al te voorzichtige aanpak ontneemt patiënten met een laag risico mogelijk significante voordelen die verband houden met een tijdige behandeling met ADHD-medicatie.

In een nieuwe review worden de cardiovasculaire risico’s besproken die naar verluidt geassocieerd zijn met ADHD-medicatie en wordt de wetenschappelijke basis gelegd voor het veilig gebruik bij personen met vastgestelde hart- en vaatziekten.

Lader Bezig met laden…
EAD logo Duurt het te lang?

Opnieuw laden Laad het document opnieuw
| Open Openen in nieuwe tab

Download [361.54 KB]

OOK INTERESSANT:   De therapeutische rol van ketamine en esketamine bij de behandeling van psychopathologische domeinen van depressie

Meer over dit onderwerp

Reacties

Ook in PSYMAG

In een nieuwe review worden de cardiovasculaire risico's besproken die naar verluidt geassocieerd zijn met ADHD-medicatie en wordt de wetenschappelijke basis gelegd voor het veilig gebruik bij personen met vastgestelde hart- en vaatziekten.

Alleen voor abonnees

De volledige inhoud van dit artikel is alleen toegankelijk voor ingelogde abonnees. Een abonnement kost slechts €30,- per jaar. Hiervoor krijg je toegang tot alle beschikbare content, inclusief het maandelijkse pdf-vaktijdschrift (verschijnt 12x per jaar).

€30,-per jaar

PSYMAG verschijnt ook als PDF-vaktijdschrift. Voor slechts €30,- per jaar ontvang je naast toegang tot alle content op www.psymag.nl ook 12x per jaar dit tijdschrift in je digitale mailbox.

Populaire artikelen