vrijdag, mei 24, 2024

Groepsschematherapie gecombineerd met psychomotorische therapie voor ouderen met een persoonlijkheidsstoornis

Gerelateerde artikelen

Een recent onderzoek heeft de effectiviteit van groepsschematherapie gecombineerd met psychomotorische therapie (GST + PMT) onderzocht bij oudere volwassenen met een persoonlijkheidsstoornis.

Resultaten

Het onderzoek richtte zich op de effectiviteit van groepsschematherapie gecombineerd met psychomotorische therapie (GST + PMT) bij oudere volwassenen met een persoonlijkheidsstoornis. De deelnemers werden willekeurig toegewezen aan GST + PMT of de gebruikelijke behandeling (TAU). De belangrijkste uitkomst was psychologische stress, gemeten met de 53-item Brief Symptom Inventory. De resultaten toonden aan dat GST + PMT significant verbeterde psychologische stress vergeleken met TAU over een periode van 6 maanden. Deze verbetering bleef stabiel tijdens de follow-up, maar de TAU-groep toonde verdere verbetering, waardoor het verschil tussen de groepen na 1 jaar niet significant was. Dit suggereert dat GST + PMT effectief is in het verminderen van psychologische stress op korte termijn, maar dat verdere onderzoek nodig is om de langetermijneffecten te begrijpen.

Wat zijn de effecten van groepsschematherapie gecombineerd met psychomotorische therapie op psychologische klachten bij oudere volwassenen met een persoonlijkheidsstoornis?

De effecten van groepsschematherapie gecombineerd met psychomotorische therapie (GST + PMT) op psychologische klachten bij oudere volwassenen met een persoonlijkheidsstoornis zijn positief. Uit het onderzoek blijkt dat GST + PMT significant verbetering bracht in psychologische klachten in vergelijking met de standaardbehandeling (TAU) gedurende de 6 maanden durende behandelperiode. Hoewel de effecten van GST + PMT stabiel bleven tijdens de follow-up, verbeterden patiënten die TAU ontvingen verder, wat resulteerde in een niet-significant verschil tussen de groepen na 1 jaar. Er werden geen nadelige effecten gemeld. Dit suggereert dat psychotherapie gericht op persoonlijkheidsstoornissen effectief is bij oudere volwassenen en sneller verbetering in psychopathologie oplevert dan de standaardbehandeling.

OOK INTERESSANT:   De diagnose ADHD bij vrouwen in de kindertijd

Hoe verschilt de effectiviteit van groepsschematherapie gecombineerd met psychomotorische therapie van de standaardbehandeling voor oudere patiënten met persoonlijkheidsstoornissen?

De effectiviteit van groepsschematherapie gecombineerd met psychomotorische therapie (GST + PMT) voor oudere patiënten met persoonlijkheidsstoornissen verschilt significant van de standaardbehandeling. Uit het onderzoek blijkt dat GST + PMT gedurende de 6 maanden durende behandelperiode aanzienlijk verbeterde psychologische stress veroorzaakte in vergelijking met de standaardbehandeling. Echter, op de lange termijn was er geen significant verschil meer tussen de groepen na 1 jaar. Dit suggereert dat GST + PMT effectiever is in het verminderen van psychopathologie dan de standaardbehandeling, maar dat toekomstige studies zich moeten richten op het verhogen van de effectiviteit door de behandeling te intensiveren of te verlengen.

Conclusie

De bevindingen van het onderzoek suggereren dat psychotherapie gericht op persoonlijkheidsstoornissen effectief is op latere leeftijd en snellere verbeteringen in psychopathologie oplevert dan de gebruikelijke behandeling. Toekomstig onderzoek zou zich moeten richten op het vergroten van de effectiviteit door behandelingen te intensiveren of te verlengen. Dit onderzoek draagt bij aan het beëindigen van de wijdverbreide uitsluiting van oudere mensen uit psychotherapieën gericht op persoonlijkheidspathologie.

Referentie

Veenstra-Spruit, M. S., Bouman, R., van Dijk, S. D. M., van Asselt, A. D. I., van Alphen, S. P. J., Veenstra, D. H., … Oude Voshaar, R. C. (2024). Group schema therapy combined with psychomotor therapy for older adults with a personality disorder: an open-label, multicentre, randomised controlled trial. The Lancet Healthy Longevity, 5, e245–e254. https://doi.org/10.1016/S2667-2856(24)00038-7

Meer over dit onderwerp

Reacties

Ook in PSYMAG

Een recent onderzoek heeft de effectiviteit van groepsschematherapie gecombineerd met psychomotorische therapie (GST + PMT) onderzocht bij oudere volwassenen met een persoonlijkheidsstoornis.

Alleen voor abonnees

De volledige inhoud van dit artikel is alleen toegankelijk voor ingelogde abonnees. Een abonnement kost slechts €30,- per jaar. Hiervoor krijg je toegang tot alle beschikbare content, inclusief het maandelijkse pdf-vaktijdschrift (verschijnt 12x per jaar).

€30,-per jaar

PSYMAG verschijnt ook als PDF-vaktijdschrift. Voor slechts €30,- per jaar ontvang je naast toegang tot alle content op www.psymag.nl ook 12x per jaar dit tijdschrift in je digitale mailbox.

Populaire artikelen