woensdag, mei 22, 2024

Groepsschematherapie: de tijdelijke relatie tussen vroege disadaptieve schema’s en wereldwijde psychologische stress

Gerelateerde artikelen

Schematherapie is effectief gebleken in de behandeling van mensen met een persoonlijkheidsstoornis. Het is echter belangrijk om te begrijpen waarom het effectief is. Als we veronderstellen dat de effectiviteit voortkomt uit veranderingen in vroege disadaptieve schema’s, zou men verwachten dat de afname van deze schema’s voorafgaat aan vermindering van klachten tijdens de behandeling. Nieuw onderzoek heeft niet kunnen aantonen dat dit het geval was; de afname van schema’s en klachten bleken gelijktijdig plaats te vinden.

In de studie – waarvan de resultaten zijn gepubliceerd in Psychotherapy Research – is de tijdelijke relatie tussen veranderingen in Vroege Maladaptieve Schema’s en wereldwijde psychologische stress onderzocht in de groepsschematherapie (GST) voor patiënten met persoonlijkheidsstoornissen. Het onderzoek omvatte 115 patiënten die beoordeeld werden bij aanvang, na 20, 40 en 60 sessies. De Young Schema Questionnaire (YSQ) mat Vroege Maladaptieve Schema’s, terwijl de Symptom Check List-90 Revisited (SCL-90R) wereldwijde psychologische stress mat. De bevindingen toonden aan dat veranderingen in Vroege Maladaptieve Schema’s niet plaatsvonden vóór veranderingen in wereldwijde psychologische stress; omgekeerd was dit ook waar. In plaats daarvan bleken beide verbeteringen gelijktijdig plaats te vinden. Daarom bevestigde deze studie niet dat de vermindering van Vroege Maladaptieve Schema’s voorafgaat aan de afname van wereldwijde psychologische stress, wat wijst op een gelijktijdige relatie tussen de twee factoren.

Schematherapie
Het succes van schematherapie wordt toegeschreven aan de aanpak van diepgewortelde disfunctionele schema’s en het aanleren van gezondere copingmechanismen. Deze therapie richt zich op vroege ervaringen die hebben bijgedragen aan de ontwikkeling van disfunctionele patronen en emotieregulatie. Door deze aanpak tracht schematherapie de onderliggende oorzaken van persoonlijkheidsstoornissen aan te pakken, wat bijdraagt aan de effectiviteit ervan.

OOK INTERESSANT:   Groepsschematherapie gecombineerd met psychomotorische therapie voor ouderen met een persoonlijkheidsstoornis

In Editie 1, Jaargang 3 van PSYMAG kun je meer lezen over schematherapie.

Marianne van Tatenhove, David Koppers, Jaap Peen & Jack J.M. Dekker (2023) Group schema therapy: the temporal relationship between early maladaptive schemas and global psychological distress, Psychotherapy Research, DOI: 10.1080/10503307.2023.2292151

Meer over dit onderwerp

Vorig artikel
Volgend artikel

Reacties

Ook in PSYMAG

Schematherapie is effectief gebleken in de behandeling van mensen met een persoonlijkheidsstoornis. Het is echter belangrijk om te begrijpen waarom het effectief is. Als we veronderstellen dat de effectiviteit voortkomt uit veranderingen in vroege disadaptieve schema's, zou men verwachten dat de afname van deze schema's voorafgaat aan vermindering van klachten tijdens de behandeling. Nieuw onderzoek heeft niet kunnen aantonen dat dit het geval was; de afname van schema's en klachten bleken gelijktijdig plaats te vinden.

Alleen voor abonnees

De volledige inhoud van dit artikel is alleen toegankelijk voor ingelogde abonnees. Een abonnement kost slechts €30,- per jaar. Hiervoor krijg je toegang tot alle beschikbare content, inclusief het maandelijkse pdf-vaktijdschrift (verschijnt 12x per jaar).

€30,-per jaar

PSYMAG verschijnt ook als PDF-vaktijdschrift. Voor slechts €30,- per jaar ontvang je naast toegang tot alle content op www.psymag.nl ook 12x per jaar dit tijdschrift in je digitale mailbox.

Populaire artikelen