vrijdag, mei 24, 2024

Vijf slaapgewoonten met een laag risico die op de lange termijn voordelen kunnen hebben

Gerelateerde artikelen

Goed slapen kan het hart en de algehele gezondheid helpen ondersteunen, en kan zelfs bijdragen aan langer leven, volgens nieuw onderzoek. Bovendien kan ongeveer 8% van de sterfgevallen door welke oorzaak dan ook worden toegeschreven aan een slecht slaappatroon.

Onderzoekers van de Centers for Disease Control and Prevention keken naar gegevens van 172.321 mensen die tussen 2013 en 2018 deelnamen aan de National Health Interview Survey. Ze ontdekten dat verschillende slaapgedragingen, en niet alleen de slaapduur, de levensverwachting kunnen beïnvloeden.

Onderzoekers creëerden een slaapscore met een laag risico op basis van antwoorden die werden verzameld als onderdeel van een enquête, en ontdekten dat mensen met ideaal slaapgedrag meer kans hadden om langer te leven. Onderzoekers ontdekten dat mensen met alle vijf gunstige slaapfactoren 30% minder kans hadden om te overlijden en 21% minder kans om te overlijden aan hart- en vaatziekten, kanker en andere oorzaken.

De vijf verschillende factoren van kwaliteitsslaap: 1) ideale slaapduur van zeven tot acht uur per nacht;  2) moeite met inslapen niet meer dan twee keer per week;  3) moeite om niet vaker dan twee keer per week in slaap te blijven;  4) geen slaapmedicatie gebruiken;  en 5) je goed uitgerust voelen nadat je minstens vijf dagen per week wakker bent geworden. 

Onder mannen en vrouwen die aangaven alle vijf gunstige elementen van slaap met een laag risico te hebben, was de levensverwachting 4,7 jaar hoger voor mannen en 2,4 jaar hoger voor vrouwen.

Als mensen vanaf jonge leeftijd goede slaapgewoonten kunnen ontwikkelen, kan dit hun algehele gezondheid op de lange termijn enorm ten goede komen.

OOK INTERESSANT:   Slaap, stress en het vrouwenhart

De beperkingen van de studie zijn onder meer dat slaapgewoonten zelfgerapporteerd waren en dat er geen informatie beschikbaar was over de soorten slaapmiddelen of medicijnen die werden gebruikt. Eerdere studies hebben aangetoond dat te weinig of te veel slaap een negatieve invloed kan hebben op het hart.

https://www.acc.org/About-ACC/Press-Releases/2023/02/22/21/35/Getting-Good-Sleep-Could-Add-Years-to-Your-Life

Meer over dit onderwerp

Reacties

Ook in PSYMAG

Goed slapen kan het hart en de algehele gezondheid helpen ondersteunen, en kan zelfs bijdragen aan langer leven, volgens nieuw onderzoek. Bovendien kan ongeveer 8% van de sterfgevallen door welke oorzaak dan ook worden toegeschreven aan een slecht slaappatroon.

Alleen voor abonnees

De volledige inhoud van dit artikel is alleen toegankelijk voor ingelogde abonnees. Een abonnement kost slechts €30,- per jaar. Hiervoor krijg je toegang tot alle beschikbare content, inclusief het maandelijkse pdf-vaktijdschrift (verschijnt 12x per jaar).

€30,-per jaar

PSYMAG verschijnt ook als PDF-vaktijdschrift. Voor slechts €30,- per jaar ontvang je naast toegang tot alle content op www.psymag.nl ook 12x per jaar dit tijdschrift in je digitale mailbox.

Populaire artikelen