vrijdag, mei 24, 2024

Fysieke activiteit effectiever dan medicijnen?

Gerelateerde artikelen

Onderzoekers van de Universiteit van Zuid-Australië hebben 97 reviews, 1039 onderzoeken en 128.119 deelnemers beoordeeld en ontdekt dat fysieke activiteit 1,5 keer effectiever is dan counseling of de leidende geneesmiddelen voor het beheersen van depressie.

Er is veel onderzoek gedaan naar de effectiviteit van lichaamsbeweging bij verschillende psychische aandoeningen. Over het algemeen wordt lichaamsbeweging beschouwd als een nuttige aanvulling op de behandeling van verschillende psychische aandoeningen, waaronder depressie, angst, posttraumatische stressstoornis, bipolaire stoornis en schizofrenie.De huidige studie is de eerste die de effecten van alle soorten fysieke activiteit op depressie, angst en psychische problemen bij alle volwassen populaties evalueert. Een op de acht mensen wereldwijd leeft met een psychische stoornis, en deze kosten zullen naar verwachting stijgen tot 6 biljoen dollar in 2030.

Fysieke activiteit zou volgens de onderzoekers prioriteit moeten krijgen. Alle soorten fysieke activiteit zou gunstig zijn, inclusief aerobe oefeningen zoals wandelen, weerstandstraining, Pilates en yoga.

Bij depressie kan lichaamsbeweging helpen de stemming te verbeteren en het risico op terugval te verminderen. Regelmatige lichaamsbeweging kan ook effectief zijn bij het verminderen van angstsymptomen. Bij posttraumatische stressstoornis kan lichaamsbeweging helpen bij het verminderen van symptomen zoals hyperarousal en vermijding, evenals bij het verbeteren van slaapproblemen.Reacties

Het artikel heeft verschillende reacties uitgelokt: Zo heeft het artikel positieve reacties gekregen van wetenschappers en experts op het gebied van geestelijke gezondheid en lichaamsbeweging. Ze hebben de systematische aanpak en de uitgebreide analyse van het onderzoek geprezen. Het artikel bevestigt daarnaast eerdere bevindingen van onderzoeken die aantonen dat fysieke activiteit een effectieve interventie kan zijn voor het verminderen van depressie, angst en stress.
Sommige experts hebben aangedrongen op meer onderzoek om de specifieke mechanismen te begrijpen die verantwoordelijk zijn voor de positieve effecten van lichaamsbeweging op de geestelijke gezondheid en om de beste manieren te identificeren om deze interventies te implementeren.

Er is ook kritiek geuit op de methodologie van het onderzoek en de selectiecriteria voor het opnemen van studies in de analyse. Sommige experts hebben betoogd dat het artikel beperkt was door het beperken van de inbegrepen studies tot alleen die gepubliceerd in het Engels, wat een vertekend beeld kan geven van de beschikbare literatuur.

OOK INTERESSANT:   Nieuw inzicht in schizofrenie

Bij bipolaire stoornis kan lichaamsbeweging helpen bij het verminderen van depressieve symptomen en het verbeteren van de algehele stemming. Bij schizofrenie kan lichaamsbeweging helpen bij het verbeteren van cognitieve functies en het verminderen van negatieve symptomen zoals apathie en sociale terugtrekking.Methodologie
In het geval van de studie ‘Effectiveness of physical activity interventions for improving depression, anxiety and distress: an overview of systematic reviews’ in British Journal of Sports Medicine, is het belangrijk om te bekijken welke methoden de auteurs hebben gebruikt om de onderzoeken te selecteren en te analyseren. Een systematische review is een methode om verschillende onderzoeken op een gestandaardiseerde manier te analyseren en samen te vatten. Het is een krachtige methode om het bewijs te verzamelen over de effectiviteit van een interventie.

In deze specifieke studie lijken de auteurs een degelijke methodologie te hebben gebruikt door een systematische zoektocht uit te voeren naar relevante onderzoeken, de kwaliteit van de onderzoeken te beoordelen en de resultaten op een gestandaardiseerde manier samen te vatten. De studie lijkt dus een waardevolle bijdrage te leveren aan het begrijpen van de effectiviteit van fysieke activiteit bij het verbeteren van depressie, angst en stress.

Conclusie
Over het algemeen heeft het artikel belangrijke inzichten opgeleverd in de relatie tussen lichaamsbeweging en geestelijke gezondheid en heeft het de weg vrijgemaakt voor verder onderzoek op dit gebied.

Hoewel lichaamsbeweging een nuttige aanvulling kan zijn op de behandeling van verschillende psychische aandoeningen, moet het niet worden beschouwd als een vervanging voor andere behandelingsmethoden, zoals medicatie en therapie. Het is ook belangrijk om te onthouden dat de effectiviteit van lichaamsbeweging kan variëren tussen individuen.

OOK INTERESSANT:   Boekbespreking: Wat echt werkt bij kinderen die snel angstig zijn

Ben Singh, Timothy Olds, Rachel Curtis, Dorothea Dumuid, Rosa Virgara, Amanda Watson, Kimberley Szeto, Edward O’Connor, Ty Ferguson, Emily Eglitis, Aaron Miatke, Catherine EM Simpson, Carol Maher. Effectiveness of physical activity interventions for improving depression, anxiety and distress: an overview of systematic reviewsBritish Journal of Sports Medicine, 2023; bjsports-2022-106195 DOI: 10.1136/bjsports-2022-106195

Meer over dit onderwerp

Reacties

Ook in PSYMAG

Onderzoekers van de Universiteit van Zuid-Australië hebben 97 reviews, 1039 onderzoeken en 128.119 deelnemers beoordeeld en ontdekt dat fysieke activiteit 1,5 keer effectiever is dan counseling of de leidende geneesmiddelen voor het beheersen van depressie.

Alleen voor abonnees

De volledige inhoud van dit artikel is alleen toegankelijk voor ingelogde abonnees. Een abonnement kost slechts €30,- per jaar. Hiervoor krijg je toegang tot alle beschikbare content, inclusief het maandelijkse pdf-vaktijdschrift (verschijnt 12x per jaar).

€30,-per jaar

PSYMAG verschijnt ook als PDF-vaktijdschrift. Voor slechts €30,- per jaar ontvang je naast toegang tot alle content op www.psymag.nl ook 12x per jaar dit tijdschrift in je digitale mailbox.

Populaire artikelen