vrijdag, mei 24, 2024

Foliumzuur geassocieerd met lager aantal zelfmoordpogingen en opzettelijke zelfbeschadigingen

Gerelateerde artikelen

In een studie op het gebied van zelfmoordpreventie hebben onderzoekers ontdekt dat in een cohort van meer dan 866.000 mensen die gedurende 5 jaar foliumzuur hadden voorgeschreven gekregen, er 44% minder zelfmoordpogingen en opzettelijke zelfbeschadigingen waren tijdens perioden waarin foliumzuur werd ingenomen in vergelijking met wanneer dit niet werd ingenomen.

Foliumzuur
Op basis van een aanwijzing uit eerder onderzoek, probeerden onderzoekers te ontdekken of het nemen van foliumzuursupplementen verband zou kunnen houden met een lager percentage zelfmoordgedrag.  Foliumzuur, ook wel vitamine B9 genoemd, wordt al jaren aanbevolen in de vorm van foliumzuursupplementen voor zwangere vrouwen.  Hogere maternale foliumzuurspiegels zijn geassocieerd met een lager risico op neurale buis- en hartafwijkingen bij de foetus.

In eerder onderzoek hebben onderzoekers een algoritme voor medicijnveiligheid ontwikkeld, waarin ze in 2014 verbanden onderzochten tussen zelfmoordpogingen en 922 medicijnen op de Amerikaanse markt die meer dan 3000 keer waren voorgeschreven. Tien medicijnen werden in verband gebracht met een verhoogd zelfmoordrisico;  44 met verminderd risico. Een van de 5 geneesmiddelen met de sterkste associatie met verminderd risico was foliumzuur.

De onderzoekers identificeerden een cohort van meer dan 866.000 individuen die de basis vormden voor hun analyse, waarin maanden waarin deze individuen foliumzuurrecepten vulden vergeleken met maanden waarin ze dat niet deden.  Dezelfde analyse werd herhaald met een ander vitaminesupplement, vitamine B12, zonder bekende relatie met suïcidaliteit, in een steekproef van meer dan 259.000 personen uit dezelfde databases.

In het cohort dat gedurende de periode van 5 jaar foliumzuur kreeg voorgeschreven, waren er 261 “suïcidale gebeurtenissen” (zelfmoordpogingen en opzettelijke zelfbeschadiging) specifiek tijdens de periode waarin foliumzuur werd ingenomen.  Er werden 895 van dergelijke gebeurtenissen geregistreerd wanneer foliumzuur niet door dezelfde personen werd ingenomen.  Wanneer gecorrigeerd voor verschillende statistische factoren, kwam dit neer op een 44% lager aantal suïcidale gebeurtenissen terwijl foliumzuur werd ingenomen – in de meeste gevallen bij een dosering van 1 mg / dag, wat typisch is en wordt beschouwd als de “bovenste aanvaardbare limiet”. Ook werd gevonden dat voor iedere extra maand foliumzuurbehandeling, er 5 procent minder suïcidale gebeurtenissen waren.

OOK INTERESSANT:   “Wat doen gewone antidepressiva echt? Zijn het gewoon placebo's?"

Zoals verwacht werd er geen verband gevonden tussen het nemen van vitamine B12 en suïcidale gebeurtenissen.

De link tussen foliumzuur/zelfmoordvermindering was gelijk bij mannen en vrouwen, evenals in alle leeftijdsgroepen, wat aangeeft dat het effect niet beperkt is tot zwangere vrouwen.

Implicaties voor de praktijk
Deze resultaten rechtvaardigen vokgens de onderzoekers het uitvoeren van een gerandomiseerde gecontroleerde studie gericht op zelfmoordgedachten en -gedrag. Als de resultaten worden bevestigd, kan foliumzuur een veilige, goedkope en algemeen beschikbare behandeling zijn voor zelfmoordgedachten en -gedrag.

Lader Bezig met laden…
EAD logo Duurt het te lang?

Opnieuw laden Laad het document opnieuw
| Open Openen in nieuwe tab

Download [971.22 KB]

JAMA Psychiatry. 2022;79(11):1118-1123. doi:10.1001/jamapsychiatry.2022.2990

Meer over dit onderwerp

Reacties

Ook in PSYMAG

In een studie op het gebied van zelfmoordpreventie hebben onderzoekers ontdekt dat in een cohort van meer dan 866.000 mensen die gedurende 5 jaar foliumzuur hadden voorgeschreven gekregen, er 44% minder zelfmoordpogingen en opzettelijke zelfbeschadigingen waren tijdens perioden waarin foliumzuur werd ingenomen in vergelijking met wanneer dit niet werd ingenomen.

Alleen voor abonnees

De volledige inhoud van dit artikel is alleen toegankelijk voor ingelogde abonnees. Een abonnement kost slechts €30,- per jaar. Hiervoor krijg je toegang tot alle beschikbare content, inclusief het maandelijkse pdf-vaktijdschrift (verschijnt 12x per jaar).

€30,-per jaar

PSYMAG verschijnt ook als PDF-vaktijdschrift. Voor slechts €30,- per jaar ontvang je naast toegang tot alle content op www.psymag.nl ook 12x per jaar dit tijdschrift in je digitale mailbox.

Populaire artikelen