woensdag, mei 22, 2024

Factsheet oneigenlijk gebruik van ADHD-medicatie

Gerelateerde artikelen

Bijna één op de twintig studenten gebruikte het afgelopen jaar ADHD-medicatie, zoals ritalin, zonder recept van een arts. Redenen voor oneigenlijk gebruik van ADHD-medicatie zijn: beter functioneren, beter focussen/concentreren, meer energie krijgen en langer door kunnen gaan met studeren of uitgaan.

Zelfgerapporteerde ongewenste effecten van het oneigenlijk gebruik zijn onder andere: hartkloppingen, slaapproblemen en verminderde eetlust. Dit komt grotendeels overeen met de bijwerkingen bij gebruik op voorschrift van een arts. In Nederland zijn er vooralsnog geen specifieke preventieactiviteiten gericht op het oneigenlijk gebruik van ADHD-medicatie.

Het is belangrijk dat zorgverleners, onderwijs- en preventieprofessionals meer komen te weten over dit oneigenlijk medicijngebruik en de risico’s. Het Trimbos-instituut heeft daarom samen met het Instituut Verantwoord Medicijngebruik een factsheet uitgebracht.

OOK INTERESSANT:   Muziektherapie bij ADHD

Meer over dit onderwerp

Reacties

Ook in PSYMAG

Bijna één op de twintig studenten gebruikte het afgelopen jaar ADHD-medicatie, zoals ritalin, zonder recept van een arts.

Alleen voor abonnees

De volledige inhoud van dit artikel is alleen toegankelijk voor ingelogde abonnees. Een abonnement kost slechts €30,- per jaar. Hiervoor krijg je toegang tot alle beschikbare content, inclusief het maandelijkse pdf-vaktijdschrift (verschijnt 12x per jaar).

€30,-per jaar

PSYMAG verschijnt ook als PDF-vaktijdschrift. Voor slechts €30,- per jaar ontvang je naast toegang tot alle content op www.psymag.nl ook 12x per jaar dit tijdschrift in je digitale mailbox.

Populaire artikelen