Een groeiend aantal bewijzen informeert voorschrijvers over enkele, maar zeker niet alle, aspecten die verband houden met de farmacologische behandeling van ADHD in de dagelijkse klinische praktijk, met belangrijke aandachtspunten die moeten worden aangepakt. Dat valt te lezen in Expert Opinion in Pharmacotherapy.
Ten eerste is bewijssynthese van RCT’s niet in staat om besluitvorming op individueel patiëntenniveau mogelijk te maken. Ten tweede is er nog weinig kennis over de maximale veilige en effectieve doses, die mogelijk hoger zijn dan die momenteel worden aanbevolen. Ten derde is het bewijs uit RCT’s over augmentatie-strategieën nog steeds beperkt. Ten vierde zijn er geen nieuwe middelen gevonden met dezelfde of hogere effectgrootte van stimulerende middelen, in termen van werkzaamheid, maar met een betere verdraagbaarheid en een lager misbruikpotentieel.
Highlights
– Een grote hoeveelheid bewijs uit gerandomiseerde gecontroleerde onderzoeken toont aan dat medicijnen voor ADHD, met name stimulerende middelen, zeer effectief zijn, althans op korte termijn, voor de kernsymptomen van ADHD.
– Zelfgecontroleerde onderzoeken tonen ook aan dat het gebruik van stimulerende middelen gepaard gaat met een significante vermindering van negatieve gevolgen, zoals onbedoeld lichamelijk letsel, ongevallen met motorvoertuigen, criminele handelingen, stoornissen in het gebruik van middelen, toevallen en depressie.
– Momenteel gebruiken voorschrijvers nog steeds een proces van vallen en opstaan om de beste medicatie voor elke patiënt met ADHD te vinden.
– Een precisiegerichte benadering is nodig om de keuze van de medicatie af te stemmen op de specifieke kenmerken van de patiënt.
– Aanvullend bewijs is nodig om strategieën te ontwikkelen voor het behandelen van personen die niet reageren op stimulerende middelen.
– Langetermijneffecten van medicijnen voor ADHD vereisen nog altijd meer onderzoek.
Cortese, Samuele. Evidence-Based Prescribing of Medications for ADHD: Where Are We in 2023? Expert Opinion on Pharmacotherapy, 14 Jan. 2023, 10.1080/14656566.2023.2169604. Accessed 17 Jan. 2023.