zaterdag, mei 25, 2024

Etniciteit en het voorschrijven van psychiatrische medicatie

Gerelateerde artikelen

Wat is het verband tussen etniciteit en het voorschrijven van psychiatrische medicijnen? Een artikel gepubliceerd in PSYCOM richt zich op het begrijpen van hoe etniciteit een rol kan spelen bij het bepalen van de optimale doseringen van psychiatrische medicijnen, vooral bij individuen van Aziatische afkomst.

Het artikel [zotpressInText item=”{9309347:C87JMIQP}” format=”(%num%)” brackets=”yes”] benadrukt dat er variaties kunnen zijn in de metabolisatie en respons op medicijnen op basis van etniciteit, vanwege genetische factoren die invloed hebben op de activiteit van bepaalde leverenzymen die betrokken zijn bij het afbreken van medicijnen. In het bijzonder worden de metabolische routes CYP-1A2, CYP-2C19 en CYP-3A4 besproken, die belangrijk zijn bij het afbreken van veelgebruikte psychiatrische medicijnen.

Het artikel identificeert specifieke medicijnen die mogelijk lagere doseringen vereisen bij individuen van Aziatische afkomst als gevolg van genetische variaties in de betrokken enzymen. Het doel is om bewustzijn te vergroten en gezondheidszorgprofessionals te helpen bij het optimaliseren van de behandeling van psychiatrische aandoeningen bij patiënten met verschillende etnische achtergronden.

Key takeaways

  • Aziaten hebben een hoger percentage van een slecht metabolisme bij het CYP-1A2-enzym in vergelijking met Europeanen.
  • Patiënten van Aziatische afkomst hebben mogelijk lagere doses psychiatrische medicijnen nodig die worden gemetaboliseerd door CYP-enzymen.
  • Zuid-Aziaten en Amerikaanse Indianen vertonen vergelijkbare patronen.
  • Personen van Afrikaanse en Spaanse afkomst hebben verschillende stofwisselingssnelheden.
  • Psychiatrische medicijnen die worden gemetaboliseerd door CYP-1A2, CYP-2C19 en CYP-3A4 werken vaak traag bij Aziaten.
  • Genetische tests hebben beperkingen vanwege meerdere factoren die het metabolisme van geneesmiddelen beïnvloeden.
  • De associatie van het SERT-gen met depressie en SSRI-respons verschilt per etniciteit.
  • Genetische tests kunnen in specifieke situaties nuttig zijn, zoals het identificeren van risico’s met carbamazepine en citalopram bij bepaalde etnische groepen.
OOK INTERESSANT:   Veiligheid en effectiviteit van hooggedoseerde propranolol als behandeling voor uitdagend gedrag bij personen met autismespectrumstoornissen

[zotpressInTextBib style=”vancouver” sort=”ASC”]

Meer over dit onderwerp

Reacties

Ook in PSYMAG

Een artikel op PSYCOM gaat in op het verband tussen etniciteit en het voorschrijven van psychiatrische medicijnen. Het artikel richt zich op het begrijpen van hoe etniciteit een rol kan spelen bij het bepalen van de optimale doseringen van psychiatrische medicijnen, vooral bij individuen van Aziatische afkomst.

Alleen voor abonnees

De volledige inhoud van dit artikel is alleen toegankelijk voor ingelogde abonnees. Een abonnement kost slechts €30,- per jaar. Hiervoor krijg je toegang tot alle beschikbare content, inclusief het maandelijkse pdf-vaktijdschrift (verschijnt 12x per jaar).

€30,-per jaar

PSYMAG verschijnt ook als PDF-vaktijdschrift. Voor slechts €30,- per jaar ontvang je naast toegang tot alle content op www.psymag.nl ook 12x per jaar dit tijdschrift in je digitale mailbox.

Populaire artikelen