woensdag, mei 22, 2024

EMDR bij middelenverslaving

Gerelateerde artikelen

Welke rol kan EMDR-therapie krijgen bij de behandeling van patiënten met middelenverslaving en eventuele comorbide PTSS? Uit de resultaten van een literatuurstudie blijkt dat het toevoegen van EMDR-therapie aan de standaardbehandeling van middelenverslaving kan zorgen voor een verbetering van de algehele behandelresultaten met een vermindering van posttraumatische, dissociatieve symptomen en angst-gerelateerde klachten. De literatuurstudie is gepubliceerd in tijdschrift de Psycholoog.

Voorlopige resultaten

Hoewel de resultaten volgens de auteurs als voorlopig beschouwd moeten worden, suggereert de studie dat EMDR een goede aanvullende behandeling kan zijn voor patiënten met middelenverslaving. Het advies voor vervolgonderzoek is om niet alleen te concentreren op het reduceren van posttraumatische en verslavings- gerelateerde symptomen, maar ook te kijken naar de invloed van persoonlijke eigenschappen en omgevingsfactoren.

Nelissen, H., Vos, E. & Pieters, T. (2022). EMDR bij middelenverslaving. De Psycholoog, 6, 34-42.

OOK INTERESSANT:   Veiligheid en effectiviteit van antipsychoticum cariprazine voor resistente depressie

Meer over dit onderwerp

Reacties

Ook in PSYMAG

Uit de resultaten van een literatuurstudie blijkt dat het toevoegen van EMDR-therapie aan de standaardbehandeling van middelenverslaving kan zorgen voor een verbetering van de algehele behandelresultaten met een vermindering van posttraumatische, dissociatieve symptomen en angst-gerelateerde klachten. De literatuurstudie is gepubliceerd in tijdschrift de Psycholoog.

Alleen voor abonnees

De volledige inhoud van dit artikel is alleen toegankelijk voor ingelogde abonnees. Een abonnement kost slechts €30,- per jaar. Hiervoor krijg je toegang tot alle beschikbare content, inclusief het maandelijkse pdf-vaktijdschrift (verschijnt 12x per jaar).

€30,-per jaar

PSYMAG verschijnt ook als PDF-vaktijdschrift. Voor slechts €30,- per jaar ontvang je naast toegang tot alle content op www.psymag.nl ook 12x per jaar dit tijdschrift in je digitale mailbox.

Populaire artikelen