zaterdag, mei 25, 2024

Effectiviteit van zelfhulpinterventies via internet om fysieke activiteit te bevorderen bij personen met een depressie

Gerelateerde artikelen

Er is aangetoond dat interventies op het gebied van fysieke activiteit depressieve symptomen verlichten. Niet alle patiënten hebben echter toegang tot fysieke activiteitenprogramma’s die zijn toegesneden op depressie. Zelfhulpinterventies via internet kunnen een effectieve optie zijn om fysieke activiteit te vergroten bij mensen met een depressie die geen toegang hebben tot gebruikelijke begeleide oefenbehandelingen of juist een voorkeur hebben voor deze interventies. Een systematische review heeft de effectiviteit beoordeeld van de interventies voor het verhogen van fysieke activiteit en het verlichten van depressieve symptomen bij mensen met een depressie.

Van de 4 gerandomiseerde gecontroleerde onderzoeken (430 deelnemers) die voldeden aan de inclusiecriteria, waren er 3 webgebaseerd en 1 app-gebaseerd. Drie onderzoeken vonden middelgrote tot grote effecten van de zelfhulpinterventies op het verminderen van depressieve symptomen, maar niet op het verhogen van fysieke activiteit in vergelijking met mensen op een wachtlijst of die gebruikelijke zorg ontvingen. Eén studie toonde een verhoogde zelfgerapporteerde fysieke activiteit, maar geen significant verschil in depressieve symptomen in de interventiegroep in vergelijking met de controlegroep. Het stellen van doelen was de meest gebruikte techniek voor gedragsverandering in de interventies. De uitval binnen de interventiegroepen was relatief laag (0%-19%).

De bevindingen suggereren dat zelfhulpinterventies voor fysieke activiteit haalbaar zijn en het potentieel hebben om depressieve symptomen bij mensen met een depressie te verminderen. Meer goed ontworpen en op maat gemaakte interventies met verschillende combinaties van gedragsveranderingstechnieken, met name die gericht op het emotiedomein, zijn volgens de onderzoekers nodig om de algehele effectiviteit en haalbaarheid te beoordelen van het gebruik van zelfhulpinterventies om fysieke activiteit onder mensen met depressie te vergroten.

OOK INTERESSANT:   Overbruggen van de kloof tussen fysiek en mentaal welzijn

[zotpress items=”{9309347:GSFJ9TDB}” style=”vancouver”]

Meer over dit onderwerp

Reacties

Ook in PSYMAG

Er is aangetoond dat interventies op het gebied van fysieke activiteit depressieve symptomen verlichten. Niet alle patiënten hebben echter toegang tot fysieke activiteitenprogramma's die zijn toegesneden op depressie. Zelfhulpinterventies via internet kunnen een effectieve optie zijn om fysieke activiteit te vergroten bij mensen met een depressie die geen toegang hebben tot gebruikelijke begeleide oefenbehandelingen of juist een voorkeur hebben voor deze interventies. Een systematische review heeft de effectiviteit beoordeeld van de interventies voor het verhogen van fysieke activiteit en het verlichten van depressieve symptomen bij mensen met een depressie.

Alleen voor abonnees

De volledige inhoud van dit artikel is alleen toegankelijk voor ingelogde abonnees. Een abonnement kost slechts €30,- per jaar. Hiervoor krijg je toegang tot alle beschikbare content, inclusief het maandelijkse pdf-vaktijdschrift (verschijnt 12x per jaar).

€30,-per jaar

PSYMAG verschijnt ook als PDF-vaktijdschrift. Voor slechts €30,- per jaar ontvang je naast toegang tot alle content op www.psymag.nl ook 12x per jaar dit tijdschrift in je digitale mailbox.

Populaire artikelen