vrijdag, mei 24, 2024

Effectiviteit van individuele en/of groepschematherapie voor borderline persoonlijkheidsstoornis

Gerelateerde artikelen

Een combinatie van individuele- en groepschematherapie is effectiever en heeft een grotere behandelretentie in vergelijking met alleen groepschematherapie of reguliere behandeling. Zelfs na voltooiing van de behandeling zet verbetering door.

Schematherapie (ST), gegeven in een individuele of groepsvorm, is eerder al eens vergeleken met andere actieve behandelingen voor borderline persoonlijkheidsstoornis (BPS). Voor zover bekend zijn de 2 vormen van schematherapie nog niet eerder vergeleken met treatment as usual (TAU) of met elkaar. Dergelijke vergelijkingen helpen echter wel bij het bepalen van de beste behandelmethoden.

In dit gerandomiseerde klinische onderzoek[zotpressInText item=”{9309347:I8IFNV2H}” format=”%num%” brackets=”yes”], uitgevoerd op 15 locaties in 5 landen (Australië, Duitsland, Griekenland, Nederland en het VK), werden in een periode van 6 jaar poliklinische patiënten van 18 tot 65 jaar met BPS geselecteerd. Zij kregen ofwel overwegend groepsschematherapie (GST), gecombineerde individuele en groepschematherapie (IGST), of optimale TAU te ontvangen.

Implicaties voor de praktijk

In dit gerandomiseerde klinische onderzoek was IGST effectiever en had het een grotere behandelretentie in vergelijking met TAU ​​en PGST. Deze bevindingen suggereren dat IGST het geprefereerde ST-formaat is, met een hoge retentie en voortzetting van de verbetering van de ernst van de BPS na voltooiing van de behandeling.

[zotpressInTextBib style=”vancouver” sort=”ASC”]

OOK INTERESSANT:   Nieuwe formulering van paliperidon palmitaat vereist slechts twee injecties per jaar

Meer over dit onderwerp

Reacties

Ook in PSYMAG

Een combinatie van individuele- en groeps schematherapie is effectiever en heeft een grotere behandelretentie in vergelijking met alleen groeps schematherapie of reguliere behandeling. Zelfs na voltooiing van de behandeling zet verbetering door.

Alleen voor abonnees

De volledige inhoud van dit artikel is alleen toegankelijk voor ingelogde abonnees. Een abonnement kost slechts €30,- per jaar. Hiervoor krijg je toegang tot alle beschikbare content, inclusief het maandelijkse pdf-vaktijdschrift (verschijnt 12x per jaar).

€30,-per jaar

PSYMAG verschijnt ook als PDF-vaktijdschrift. Voor slechts €30,- per jaar ontvang je naast toegang tot alle content op www.psymag.nl ook 12x per jaar dit tijdschrift in je digitale mailbox.

Populaire artikelen