vrijdag, maart 29, 2024

Editie 9, Jaargang 1, 2022

What the f*ck

In een Amsterdamse metro werd Joost Wolters in juli 2017 doodgestoken. Joost was een volkomen willekeurig slachtoffer van Philip O., een man met psychische problemen en een voorgeschiedenis van ernstige geweldsdelicten die eigenlijk nooit vrij had mogen rondlopen. Blunder na blunder van autoriteiten en zorginstellingen maken dat zus Saskia steeds strijdbaarder wordt; ze wil gerechtigheid voor haar broer. Eind 2022 verschijnt haar boek. In PSYMAG doet Saskia haar verhaal. Wat is er misgegaan en wat kunnen instanties, zorginstellingen en behandelaren leren van deze verschrikkelijke gebeurtenis?

Impact van middelengebruik en psychiatrische diagnoses op covid-19-uitkomsten

In een nieuwe studie is het verband onderzocht tussen stoornissen in het gebruik van middelen (cannabis, cocaïne, alcohol, opiaten en benzodiazepines) en psychiatrische diagnoses (schizofrenie, stemmingsstoornissen, angststoornissen) en COVID-19-uitkomsten in een grote, retrospectieve cohortstudie.

Quetiapine en het risico op ernstige cardiovasculaire bijwerkingen

Het gebruik van een lage dosis quetiapine is geassocieerd met een verhoogd risico op ernstige cardiovasculaire bijwerkingen, vooral bij vrouwen en ouderen, zo blijkt uit nieuw onderzoek.

Redenen voor het switchen van antipsychotica

Het switchen van antipsychotica komt veel voor. De redenen en klinische documentatie van switchen waren tot nu toe echter nauwelijks bestudeerd.

De nervus vagus: link tussen maag & brein

Niet-invasieve stimulatie van de nervus vagus kan de communicatie tussen de maag en de hersenen binnen enkele minuten helpen versterken, zo blijkt uit nieuw onderzoek waarvan de resultaten worden gepubliceerd in Brain Stimulation.

Webinar: de huidige status quo op gebied van farmacogenetica in de psychiatrie

Farmacogenetica in de psychiatrie wordt ingezet om voor cliënten de best passende medicatie in de juiste dosering te vinden. Wat zijn de ontwikkelingen op dit gebied en hoe zet je farmacogenitca verantwoord in? Psychiater en klinisch farmacoloog bij PsyQ dr. Roos van Westrhenen vertelt er op donderdag 17 november meer over tijdens het wetenschappelijk webinar: de huidige status quo op gebied van farmacogenetica in de psychiatrie. 

Webinarreeks ‘Eerste keusbehandeling bij PTSS’ – Imaginaire Rescripting

Op 12 september zal Loes Marquenie de vierde editie van de webinarreeks ‘eerste keusbehandeling bij PTSS’ verzorgen. Deze editie staat in het teken van Imaginaire Rescripting bij PTSS.

De Hart-hoofd-connectie: het stress-infarct

Cardioloog Janneke Wittekoek wil dat er meer aandacht komt voor het stress-infarct dat vooral vrouwen treft. Vrouwen in de overgang krijgen geen goede behandeling voor deze klachten, terwijl zij een hoger risico lopen op een stress-infarct. Vooral vrouwen in de overgang met veel stress, vrouwen met migraine, zwangerschapscomplicaties in de voorgeschiedenis en vrouwen met psychosociale problematiek hebben een hoger risico.

Contextuele Paardentherapie

Interview met Hesther Selbeck, vrijgevestigd systeemtherapeut, doorzetter en pionier in natuur- en diergerichte therapie.

PiL in de praktijk

PiL in de praktijk is een podcast over farmacotherapie voor huisarts en apotheker. De podcast is onderdeel van tijdschrift PiL, een nascholingstijdschrift over farmacotherapie in de eerste lijn. Maar PiL heeft ook onderwerpen die erg interessant zijn voor behandelaren en voorschrijvers in de ggz.

Lunchwebinar gameverslaving, 15 september

Hoe herken je een gameverslaving, en wat kun je erover adviseren? Op 15 september 2022 organiseert Verslavingskunde Nederland een gratis lunchwebinar over gameverslaving bij jongeren.

Online training suïcidepreventie

In de online training suïcidepreventie ontdek en oefen je wat je kunt doen als je vermoedt dat iemand in je omgeving aan zelfdoding denkt.