Slaaprestrictie

De meeste behandelaren in de Ggz hebben er wel eens van gehoord: cognitieve gedragstherapie bij slapeloosheid. Maar wist je dat een van de methodes binnen die behandeling vrijwel vergelijkbare resultaten boekt als de hele behandeling? Slaaprestrictie is een zeer effectieve behandeling die met de juiste technieken in korte tijd bij veruit de grootste groep van mensen met slapeloosheid leidt tot zeer goede resultaten.

Afbouwen van psychofarmaca

Waarom minder slikken meestal beter is (en hoe je psychofarmaca verantwoord kunt afbouwen).

Contextuele Paardentherapie

Interview met Hesther Selbeck, vrijgevestigd systeemtherapeut, doorzetter en pionier in natuur- en diergerichte therapie.

PiL in de praktijk

PiL in de praktijk is een podcast over farmacotherapie voor huisarts en apotheker. De podcast is onderdeel van tijdschrift PiL, een nascholingstijdschrift over farmacotherapie in de eerste lijn. Maar PiL heeft ook onderwerpen die erg interessant zijn voor behandelaren en voorschrijvers in de ggz.

Webinar: de huidige status quo op gebied van farmacogenetica in de psychiatrie

Farmacogenetica in de psychiatrie wordt ingezet om voor cliënten de best passende medicatie in de juiste dosering te vinden. Wat zijn de ontwikkelingen op dit gebied en hoe zet je farmacogenitca verantwoord in? Psychiater en klinisch farmacoloog bij PsyQ dr. Roos van Westrhenen vertelt er op donderdag 17 november meer over tijdens het wetenschappelijk webinar: de huidige status quo op gebied van farmacogenetica in de psychiatrie. 

Webinarreeks ‘Eerste keusbehandeling bij PTSS’ – Imaginaire Rescripting

Op 12 september zal Loes Marquenie de vierde editie van de webinarreeks ‘eerste keusbehandeling bij PTSS’ verzorgen. Deze editie staat in het teken van Imaginaire Rescripting bij PTSS.

MAG J01E9

What the f*ck

In een Amsterdamse metro werd Joost Wolters in juli 2017 doodgestoken. Joost was een volkomen willekeurig slachtoffer van Philip O., een man met psychische problemen en een voorgeschiedenis van ernstige geweldsdelicten die eigenlijk nooit vrij had mogen rondlopen. Blunder na blunder van autoriteiten en zorginstellingen maken dat zus Saskia steeds strijdbaarder wordt; ze wil gerechtigheid voor haar broer. Eind 2022 verschijnt haar boek. In PSYMAG doet Saskia haar verhaal. Wat is er misgegaan en wat kunnen instanties, zorginstellingen en behandelaren leren van deze verschrikkelijke gebeurtenis?