Cognitieve gedragstherapie voor veteranen

Posttraumatische hoofdpijn is de meest invaliderende complicatie van licht traumatisch hersenletsel. Posttraumatische stressstoornis (PTSS) symptomen zijn vaak comorbide met posttraumatische hoofdpijn, en er zijn geen gevestigde behandelingen voor deze comorbiditeit. In een nieuwe studie zijn cognitieve gedragstherapieën (CGT's) voor hoofdpijn en PTSS vergeleken met de gebruikelijke behandeling voor posttraumatische hoofdpijn (als gevolg van licht traumatisch hersenletsel).

Een nieuwe kijk op ADHD (advertorial)

Het zal niemand verbazen dat we in deze tijden van ‘instant gratification’, ofwel onmiddellijke voldoening, met smartphones, tablets en andere afleidende technologie, onze concentratie verliezen.

The Power of ADHD

ADHD-Europe organiseert op zaterdag 15 oktober 2022, in samenwerking met lidorganisatie Impuls & Woortblind, 'de kracht van ADHD' in Leiden, de Europese Stad van de Wetenschap 2022. Het programma bevat creativiteit, fantasie, interviews en interactieve sessies met experts op het gebied van ADHD.

MAG J01E08

Dopamine deficiëntie

Dopamine is een neurotransmitter en hormoon. Het communiceert chemische berichten tussen zenuwcellen in de hersenen of tussen de hersenen en de rest van het lichaam. Een dopaminetekort kan verband houden met verschillende medische aandoeningen, waaronder depressie, angststoornissen, schizofrenie, de ziekte van Parkinson, restless legs en ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder). In dit artikel wordt kort stilgestaan bij dit verband, de symptomatologie, diagnostiek en behandeling, maar ook bij de complexiteit van het begrip van neurotransmitters.