Slaapgebrek verandert de manier waarop we naar andere mensen kijken

Een slaaptekort maakt ons niet alleen chagrijnig, het heeft ook invloed op hoe we andere mensen zien, zo blijkt uit een kleine Zweedse studie.

Antidepressiva en gezondheidsgerelateerde kwaliteit van leven (HRQoL) voor patiënten met depressie

Antidepressiva spelen een belangrijke rol bij de acute behandeling van ernstige depressie. Ondanks de bewijsvoering die de werkzaamheid van antidepressiva voor de behandeling van depressie aantoont, blijft het effect van deze medicijnen op het algehele welzijn en de gezondheidsgerelateerde kwaliteit van leven (HRQoL) van de patiënt controversieel. Een studie - waarvan de resultaten gepubliceerd zijn in PLOS One - onderzocht het effect van het gebruik van antidepressiva op de door de patiënt gerapporteerde HRQoL voor patiënten met een depressie. 

Persoonlijkheidstoornissen bij volwassenen met autisme en de effectiviteit van therapie

Autisme komt bij 1% van de bevolking voor en dat kan voor iemand een zware opgave zijn. Het vaststellen van autisme en het vaststellen van een persoonlijkheidsstoornis is al niet eenvoudig, laat staan het vaststellen van persoonlijkheidsstoornissen bij mensen met autisme. Richard Vuijk heeft hiervoor een instrument (NIDA) gevalideerd, waarbij hij ontdekte dat mannen met autisme de vragen heel anders invulden dan die zonder autisme.

Levensverwachting geassocieerd met psychische stoornissen en comorbide algemene medische aandoeningen

Gemiddeld sterven mensen met een psychische stoornis eerder dan mensen zonder. Uit eerder onderzoek is al gebleken dat vrouwen en mannen met een psychische stoornis respectievelijk 7 en 10 jaar eerder overlijden dan de algemene bevolking. Uit nieuw Deens onderzoek blijkt nu dat de levensverwachting in verband kan worden gebracht met psychische stoornissen en comorbide algemene medische aandoeningen.

Moeten antipsychotica worden voorgeschreven aan patiënten met een niet-psychotische depressie?

Steeds meer antipsychotica worden (in de VS) goedgekeurd voor gebruik als aanvulling op de behandeling van niet-psychotische depressie. In een hoofdartikel in Journal of Clinical Psychopharmacology longitudinale onderzoeken om de potentiële risico's versus voordelen van deze praktijk beter te begrijpen

Emotionele instabiliteit en gezelschap leiden tot drinkgedrag

Ben je vandaag somber of angstig? Dan is de kans dat je naar alcohol grijpt groter dan wanneer je je emotioneel stabiel voelt. En ook vrolijke momenten blijken een goede reden om alcohol te drinken. Bevind je je in gezelschap van vrienden of je partner? Dat is een mogelijke trigger voor alcoholgebruik. In gezelschap van collega’s blijken we echter juist minder te drinken. Mira Duif onderzocht de psychosociale factoren rondom alcoholconsumptie en bracht in kaart in welke context mensen meer alcohol drinken.

MAG J01E06

1 op de 10 werknemers is overmatige of zware drinker

In de periode 2015-2020 was ongeveer 1 op de 10 werknemers een overmatig of zware drinker. Eveneens 1 op de 10 werknemers gebruikte drugs in het afgelopen jaar. Het gebruik van drugs onder werknemers is in de periode 2015-2020 toegenomen.