zaterdag, april 13, 2024

Ketamine snel en effectief bij suïcidale gedachten

Ketamine is een snelle en effectieve behandeling voor suïcidale gedachten en heeft een "groot" matigend effect op basis van de primaire diagnose van de geestelijke gezondheid, blijkt uit een groot gerandomiseerd gecontroleerd onderzoek waarvan de resultaten zijn gepubliceerd in BMJ.

Chronisch cannabisgebruik en cognitieve stoornissen en hippocampusvolume op middelbare leeftijd

Kan chronisch cannabisgebruik geassocieerd worden met cognitieve stoornissen en een kleiner hippocampusvolume op middelbare leeftijd? Het antwoord op deze vraag is van belang omdat cognitieve stoornissen op middelbare leeftijd en een kleiner hippocampusvolume risicofactoren zijn voor dementie.

Gebruik van lachgas en vitamine b12-tekort

In Cureus wordt een casus beschreven van een jonge 34-jarige man die zich presenteerde met een onvermogen om te lopen en verwardheid veroorzaakt door vitamine B12-tekort in de context van recreatief lachgasgebruik.

MAG J01E04

Autisme, ADHD gekoppeld aan verhoogd sterfterisico

Het sterftepercentage (voor alle oorzaken) is significant hoger voor personen met een autismespectrumstoornis (ASS) of ADHD dan voor de algemene bevolking, zo blijkt uit een systematische review en meta-analyse van gegevens van meer dan 600.000 personen.