vrijdag, maart 29, 2024

Editie 10, Jaargang 1, 2022

Behandelen met eigen ervaring

Het boek 'Behandelen met eigen ervaring' biedt professionals in de zorg en het sociaal domein praktische handvatten voor het inzetten van eigen ervaring in hun werk.

ADHD medicatie verbetert de emotieregulatie

Medicamenteuze behandeling voor ADHD verbetert het emotionele gedrag bij volwassenen met een gebrekkige emotionele zelfregulatie, zo zou blijken uit een studie gepubliceerd in de Journal of Attention Disorders.

Middelenmisbruik gekoppeld aan ADHD bij adolescenten met comorbide gedrags stoornissen

Adolescenten met ADHD en gedragsproblemen hebben meer kans om middelengerelateerde problemen te ontwikkelen - waaronder een zevenvoudig verhoogde kans op illegaal drugsgebruik en een verhoogde kans op regelmatige alcoholintoxicatie, aldus nieuw onderzoek dat onlangs in de Journal of Attention Disorders is gepubliceerd.

Alcoholstoornis verhoogt kans op een angststoornis en andersom

Het hebben van een alcoholstoornis verhoogt het risico op het ontstaan van een angststoornis en andersom. Dat blijkt uit onderzoek van de VU en het Trimbos-instituut.

Pijnverlichting zonder bijwerkingen en verslaving

Nieuwe stoffen die adrenalinereceptoren activeren in plaats van opioïde receptoren hebben een soortgelijk pijnstillend effect als opiaten, maar zonder de negatieve aspecten zoals ademhalingsdepressie en verslaving.

Slaaprestrictie

De meeste behandelaren in de Ggz hebben er wel eens van gehoord: cognitieve gedragstherapie bij slapeloosheid. Maar wist je dat een van de methodes binnen die behandeling vrijwel vergelijkbare resultaten boekt als de hele behandeling? Slaaprestrictie is een zeer effectieve behandeling die met de juiste technieken in korte tijd bij veruit de grootste groep van mensen met slapeloosheid leidt tot zeer goede resultaten.

Afbouwen van psychofarmaca

Waarom minder slikken meestal beter is (en hoe je psychofarmaca verantwoord kunt afbouwen).

Nicotinedosis in een enkele sigaret blokkeert de productie van oestrogeen in de hersenen van vrouwen

De dosis nicotine van een enkele sigaret blokkeert de productie van oestrogeen in de hersenen en veroorzaakt gedragsveranderingen. De bevindingen kunnen een nieuw licht werpen op waarom stoppen met roken moeilijker kan zijn voor vrouwen dan voor mannen.

Meisjes met autisme lopen drie keer zoveel risico op seksueel geweld

Een recent onderzoek onder 4.500 Zweedse tweelingen heeft uitgewezen dat meisjes met autisme in de leeftijd van 9 tot 18 jaar drie keer zoveel kans hebben om seksueel geweld te ervaren in vergelijking met hun neurotypische tegenhangers. Deze cijfers zijn verontrustend omdat meisjes en vrouwen met kenmerken van een autismespectrumstoornis (ASS) überhaupt al moeilijkheden ondervinden bij het krijgen van de diagnose, met een gemiddelde leeftijd van 16 jaar waarop de diagnose wordt gesteld.

Het risico op psychose bij het gebruik van therapeutische doseringen psychostimulantia in de verslavingszorg

Op 17 november 2022 vindt het Webinar VVGN – NVvP plaats. Hierin worden een aantal interessante onderwerpen besproken. Pieter-Jan Carpentier, psychiater bij het team ADHD bij polikliniek Reinier van Arkel, zal in zijn lezing stilstaan bij het risico op psychose bij het gebruik van amfetamines (en de correlatie met de dosering), de indicaties voor het gebruik van psychostimulantia in de verslavingszorg (dit zal dus voornamelijk over ADHD gaan), het bespreken van therapeutische doseringen (en de afwijkingen hiervan in de verslavingszorg), om op basis daarvan tot conclusies te komen over de risico’s van therapeutische doseringen.

Webinar VVGN – NVvP

Webinar van de Vereniging voor Verslavingsgeneeskunde Nederland en de Nederlandse Vereniging van Psychiatrie op 17 november 2022.

Anders kijken naar vermoeidheid

Iedereen is wel eens moe. Dit is tegelijk de grootste waarheid en het grootste misverstand over vermoeidheid. Natuurlijk, iedereen is moe na een dag hard werken of een bezoek aan de sportschool. Dit is een gezonde reactie op een flinke inspanning. Langdurige aandoeningen, fysiek of mentaal, zorgen voor een ander soort vermoeidheid. Deze heeft niet of nauwelijks een relatie met wat iemand doet. De impact van deze ongezonde vermoeidheid is enorm.

Hardlopen als medicijn

Uit een nieuwe systematische review en netwerkmeta-analyse blijkt dat er geen verschil is tussen lichaamsbeweging en antidepressiva bij het verminderen van depressieve symptomen bij volwassenen met niet-ernstige depressie. De bevindingen onderstrepen de relevantie van lichaamsbeweging als een alternatieve of aanvullende behandeling voor niet-ernstige depressie bij volwassenen. En dus gaat de column van cardioloog Janneke Wittekoek in editie 10 over beweging, en nog specifieker, het hardlopen.

Hersencellen die de slaap-waakcyclus reguleren geïdentificeerd

Onderzoekers hebben een specifieke celgroep in de hersenen geïdentificeerd die verantwoordelijk is voor verschuivingen in het slaap-waakritme veroorzaakt door psychostimulantia. De nieuwe bevindingen over de modulerende modi van het circadiane ritme bieden aanknopingspunten voor nieuw onderzoek naar de functionele effecten van psychostimulantia. Met de identificatie van de receptoren in het laterale septum ontstaan er mogelijkheden voor de ontwikkeling van nieuwe therapeutische benaderingen voor de behandeling van aandoeningen die verband houden met hyperactiviteit of verschuivingen in circadiane activiteitspatronen.