woensdag, mei 22, 2024

Drugsgebruik in Europa weer op hetzelfde niveau als vóór corona

Gerelateerde artikelen

De productie, handel en het gebruik van de meeste drugs is in Europa weer op hetzelfde niveau als vóór de coronacrisis. Voor sommige middelen – zoals cocaïne – nam het zelfs toe. Dat blijkt uit het Europees Drugsrapport 2022 van het Europees waarnemingscentrum voor drugs en drugsverslaving (EMCDDA).

Cocaïne

Ook in Nederland zijn aanwijzingen voor een ruime beschikbaarheid van cocaïne en een toename van het gebruik in bepaalde groepen. De zuiverheid van cocaïne is in Nederland hoger dan ooit, terwijl de prijs gelijk blijft.

Cathinonen

Het EMCDDA signaleert een record hoeveelheid in beslaggenomen synthetische cathinonen. Deze overwegend stimulerende middelen (zoals 3-mmc) vormen na synthetische cannabinoïden, de op twee na grootste groep Nieuwe Psychoactieve Stoffen (NPS). Het kabinet werkt aan generieke NPS-wetgeving. Daarmee zullen alle synthetische cathinonen (880) in een keer worden verboden.

Cannabis

In Europa is tegenwoordig het gemiddelde THC-gehalte in hasj bijna twee keer hoger dan dat in wiet. In Nederland zien we hetzelfde beeld. Vanaf 2014 nam het THC-gehalte in (geïmporteerde) hasj in rap tempo toe. 

Nederland koploper in gebruik van ecstasy en amfetamine

Al jaren ligt het gebruik van ecstasy en amfetamine in Nederland het hoogst vergeleken met gebruik in andere EU-lidstaten (en een aantal andere landen). Voor cocaïne staan we op plek vier. Het gaat hier om het aantal mensen dat een keer of vaker in het jaar een bepaald middel gebruikte. Deze cijfers zeggen dus niets over hoe veel of hoe vaak mensen gebruiken en of zij negatieve gezondheidsgevolgen ervaren vanwege hun gebruik.

OOK INTERESSANT:   Hoofdzaken

Meer over dit onderwerp

Reacties

Ook in PSYMAG

De productie, handel en het gebruik van de meeste drugs is in Europa weer op hetzelfde niveau als vóór de coronacrisis. Voor sommige middelen - zoals cocaïne - nam het zelfs toe. Dat blijkt uit het Europees Drugsrapport 2022 van het Europees waarnemingscentrum voor drugs en drugsverslaving (EMCDDA).

Alleen voor abonnees

De volledige inhoud van dit artikel is alleen toegankelijk voor ingelogde abonnees. Een abonnement kost slechts €30,- per jaar. Hiervoor krijg je toegang tot alle beschikbare content, inclusief het maandelijkse pdf-vaktijdschrift (verschijnt 12x per jaar).

€30,-per jaar

PSYMAG verschijnt ook als PDF-vaktijdschrift. Voor slechts €30,- per jaar ontvang je naast toegang tot alle content op www.psymag.nl ook 12x per jaar dit tijdschrift in je digitale mailbox.

Populaire artikelen