vrijdag, mei 24, 2024

Diagnostiek en behandeling van ADHD bij mensen met een verstandelijke beperking

Gerelateerde artikelen

Aandachtstekortstoornis met hyperactiviteit (ADHD) is een veel voorkomende neurologische ontwikkelingsstoornis met een hogere prevalentie bij mensen met een verstandelijke beperking in vergelijking met hun leeftijdsgenoten zonder een dergelijke handicap. De klassieke presentatie is die van onoplettendheid en/of hyperactiviteit en impulsiviteit, maar deze symptomen kunnen zich bij mensen met een verstandelijke beperking anders manifesteren. Ondanks een hogere prevalentie blijft het percentage diagnose en behandeling van ADHD bij verstandelijke beperkingen laag. Een artikel in BJ Psych Advances bespreekt de klinische presentatie van ADHD bij mensen met een verstandelijke beperking en de relatie tussen ADHD en andere comorbide aandoeningen, zoals autisme en bipolaire stoornis.  Farmacologische en niet-farmacologische interventies worden besproken vanuit een praktisch en een klinisch oogpunt.

Perera, B., McCarthy, J., & Courtenay, K. (2022). Assessing and managing attention-deficit hyperactivity disorder in people with intellectual disability. BJPsych Advances, 28(6), 363-370. doi:10.1192/bja.2022.23

OOK INTERESSANT:   Hormonaal anticonceptiegebruik en risico op depressie bij jonge vrouwen met ADHD

Meer over dit onderwerp

Reacties

Ook in PSYMAG

Een artikel in BJ Psych Advances bespreekt de klinische presentatie van ADHD bij mensen met een verstandelijke beperking en de relatie tussen ADHD en andere comorbide aandoeningen, zoals autisme en bipolaire stoornis.  Farmacologische en niet-farmacologische interventies worden besproken vanuit een praktisch en een klinisch oogpunt.

Alleen voor abonnees

De volledige inhoud van dit artikel is alleen toegankelijk voor ingelogde abonnees. Een abonnement kost slechts €30,- per jaar. Hiervoor krijg je toegang tot alle beschikbare content, inclusief het maandelijkse pdf-vaktijdschrift (verschijnt 12x per jaar).

€30,-per jaar

PSYMAG verschijnt ook als PDF-vaktijdschrift. Voor slechts €30,- per jaar ontvang je naast toegang tot alle content op www.psymag.nl ook 12x per jaar dit tijdschrift in je digitale mailbox.

Populaire artikelen