vrijdag, mei 24, 2024

De werkzaamheid van psychotherapie en farmacotherapie voor psychische stoornissen bij volwassenen

Gerelateerde artikelen

Psychotherapie en farmacotherapie worden bij veel aandoeningen aanbevolen. Er zijn echter aanwijzingen dat hun werkzaamheid mogelijk wordt overschat vanwege een verscheidenheid aan tekortkomingen in klinische onderzoeken. En dus werd het tijd voor een overkoepelende review [zotpressInText item=”{9309347:T47XHK4M}” format=”%num%” brackets=”yes”] van recente meta-analyses van gerandomiseerde gecontroleerde onderzoeken (RCT’s) van psychotherapieën en farmacotherapieën voor de belangrijkste psychische stoornissen bij volwassenen.

Methode

In PubMed, PsycINFO en de Cochrane Library is gezocht naar meta-analyses die zijn gepubliceerd tussen januari 2014 en maart 2021 en waarin psychotherapieën of farmacotherapieën worden vergeleken met placebo of gebruikelijke behandeling (‘Treatment as usual’), of psychotherapieën vs. farmacotherapieën, of de combinatie van psychotherapie met farmacotherapie tot monotherapie.

Er zijn 102 meta-analyses, bestaande uit 3.782 RCT’s (n=650.514), gevonden welke de volgende psychische aandoeningen omvatten: depressieve stoornissen, angststoornissen, posttraumatische stressstoornis, obsessief-compulsieve stoornis, somatoforme stoornissen, eetstoornissen, ADHD, gebruiksstoornissen, slapeloosheid, schizofreniespectrumstoornissen en
bipolaire stoornis.

Resultaten


Bij alle aandoeningen en behandelingen waren de meeste effectgroottes voor doelsymptomen klein. Een random effect meta-analytische evaluatie van de effectgroottes gerapporteerd door de
grootste meta-analyses per aandoening leverde een gestandaardiseerd gemiddeld verschil (SMD) op van 0,34 (95% BI: 0,26-0,42) voor psychotherapieën en 0,36 (95% BI: 0,32-). 0,41) voor farmacotherapieën vergeleken met placebo of treatment as usual. De SMD voor onderlinge vergelijkingen van psychotherapieën versus farmacotherapieën was 0,11(95%-BI: ?0,05 tot 0,26). De SMD voor de gecombineerde behandeling in vergelijking met beide monotherapieën was 0,31(95%-BI: 0,19-0,44). Het risico op vooringenomenheid was vaak hoog.

Conclusie


De auteurs concluderen dat na meer dan een halve eeuw onderzoek, duizenden RCT’s en miljoenen geïnvesteerde fondsen, de effectgroottes van psychotherapieën en farmacotherapieën voor psychische stoornissen beperkt zijn.

OOK INTERESSANT:   PiL in de praktijk

[zotpressInTextBib style=”vancouver” sort=”ASC”]

Meer over dit onderwerp

Reacties

Ook in PSYMAG

Psychotherapie en farmacotherapie worden bij veel aandoeningen aanbevolen. Er zijn echter aanwijzingen dat hun werkzaamheid mogelijk wordt overschat vanwege een verscheidenheid aan tekortkomingen in klinische onderzoeken. En dus werd het tijd voor een overkoepelende review van recente meta-analyses van gerandomiseerde gecontroleerde onderzoeken (RCT's) van psychotherapieën en farmacotherapieën voor de belangrijkste psychische stoornissen bij volwassenen.

Alleen voor abonnees

De volledige inhoud van dit artikel is alleen toegankelijk voor ingelogde abonnees. Een abonnement kost slechts €30,- per jaar. Hiervoor krijg je toegang tot alle beschikbare content, inclusief het maandelijkse pdf-vaktijdschrift (verschijnt 12x per jaar).

€30,-per jaar

PSYMAG verschijnt ook als PDF-vaktijdschrift. Voor slechts €30,- per jaar ontvang je naast toegang tot alle content op www.psymag.nl ook 12x per jaar dit tijdschrift in je digitale mailbox.

Populaire artikelen