zaterdag, mei 25, 2024

De therapeutische rol van ketamine en esketamine bij de behandeling van psychopathologische domeinen van depressie

Gerelateerde artikelen

In de afgelopen twee decennia is ketamine naar voren gekomen als een nieuw effectief en veilig snelwerkend antidepressivum. De overgrote meerderheid van de onderzoeken naar ketamine  heeft zich gericht op het vermogen om de ernst van depressie in het algemeen te verminderen.
In een nieuwe review [zotpressInText item=”{9309347:59W7EQQS}” format=”%num%” brackets=”yes”] is nu ook de literatuur onderzocht met betrekking tot de effectiviteit van ketamine bij de behandeling van belangrijke domeinen van depressieve symptomatologie (dwz cognitie, anhedonie, suïcidaliteit en psychosociale functionaliteit).

De bevindingen suggereren dat ketamine in verschillende domeinen effectief is, waarbij het sterkste bewijs werd gevonden voor het vermogen om suïcidaliteit te verminderen. De snelwerkende aard van ketamine ondersteunt verder het gebruik ervan bij de behandeling van suïcidaliteit en mogelijk het voorkomen van de voltooiing van suïcide. Het bewijs voor de effectiviteit van ketamine in andere domeinen is zwak, voornamelijk door een gebrek aan robuuste studies die specifiek zijn ontworpen om deze domeinen als primaire uitkomsten te beoordelen. Toekomstige studies zouden de effecten van ketamine op specifieke domeinen van depressie moeten onderzoeken om de implementatie ervan te optimaliseren.

[zotpress items=”{9309347:59W7EQQS}” style=”vancouver”]

OOK INTERESSANT:   Jeugdtrauma geeft ernstige en chronische klachten van depressie en angst

Meer over dit onderwerp

Reacties

Ook in PSYMAG

In de afgelopen twee decennia is ketamine naar voren gekomen als een nieuw effectief en veilig snelwerkend antidepressivum. De overgrote meerderheid van de onderzoeken naar ketamine  heeft zich gericht op het vermogen om de ernst van depressie in het algemeen te verminderen. In een nieuwe review is nu ook de literatuur onderzocht met betrekking tot de effectiviteit van ketamine bij de behandeling van belangrijke domeinen van depressieve symptomatologie (dwz cognitie, anhedonie, suïcidaliteit en psychosociale functionaliteit).

Alleen voor abonnees

De volledige inhoud van dit artikel is alleen toegankelijk voor ingelogde abonnees. Een abonnement kost slechts €30,- per jaar. Hiervoor krijg je toegang tot alle beschikbare content, inclusief het maandelijkse pdf-vaktijdschrift (verschijnt 12x per jaar).

€30,-per jaar

PSYMAG verschijnt ook als PDF-vaktijdschrift. Voor slechts €30,- per jaar ontvang je naast toegang tot alle content op www.psymag.nl ook 12x per jaar dit tijdschrift in je digitale mailbox.

Populaire artikelen