woensdag, mei 22, 2024

De rol van dopamine en acetylcholine bij besluitvorming en gedragsbeïnvloeding

Gerelateerde artikelen

Wetenschappers hebben ontdekt dat dopamine en acetylcholine samenwerken in de hersenen om besluitvorming en gedrag te beïnvloeden. De interactie tussen deze twee neurotransmitters speelt een belangrijke rol bij hoe we keuzes maken en hoe we ons gedragen in verschillende situaties. De resultaten van de studie zijn gepubliceerd in Nature.

Dopamine en acetylcholine zijn belangrijke stoffen in de hersenen die helpen bij het maken van keuzes en bewegingen. Onderzoekers hebben ontdekt dat er in de hersenen een soort schakeling is waarbij acetylcholine vrijkomt en dopamine vrijkomt. Deze twee stoffen werken samen om beslissingen te nemen en bewegingen te regelen.

Dopamine en acetylcholine zijn beide neurotransmitters, wat betekent dat het chemische stoffen zijn die betrokken zijn bij het overbrengen van signalen tussen zenuwcellen (neuronen) in de hersenen. Ze spelen belangrijke rollen in verschillende aspecten van de hersenfunctie, inclusief besluitvorming en motorische controle.

Dopamine: Dit is een neurotransmitter die geassocieerd wordt met beloning, motivatie en plezier. Het wordt vaak gezien als de ‘feel good’ neurotransmitter. Dopamine speelt een rol bij het reguleren van emoties, motivatie, en het beloningssysteem van de hersenen. Het is betrokken bij het gevoel van genot en wordt geactiveerd wanneer we positieve ervaringen hebben, zoals wanneer we een beloning ontvangen.

Acetylcholine: Dit is een neurotransmitter die belangrijk is voor de overdracht van signalen tussen zenuwcellen en spieren, evenals tussen zenuwcellen onderling. Acetylcholine speelt een cruciale rol in de motorische controle van het lichaam, inclusief het aansturen van spierbewegingen. Het is ook betrokken bij cognitieve functies zoals geheugen, leren en aandacht.

OOK INTERESSANT:   Werkzaamheid en veiligheid van lemborexant bij vrouwen van middelbare leeftijd met slapeloosheid

De onderzoekers keken naar muizen die een spelletje speelden waarbij ze beloningen kregen. Ze zagen dat dopamine en acetylcholine in de hersenen van de muizen veranderingen vertoonden die te maken hadden met eerdere beslissingen en of ze beloningen kregen. Dopamine zorgt ervoor dat acetylcholine minder actief wordt, en dit helpt bij het nemen van beslissingen. Als deze samenwerking tussen dopamine en acetylcholine verstoord is, hebben de muizen moeite met beslissingen nemen.

  De onderzoekers ontdekten ook dat andere delen van de hersenen, die signalen naar dit gebied sturen, ook invloed hebben op acetylcholine. De ontdekkingen helpen om beter te begrijpen hoe de hersenen keuzes maken en gedrag beïnvloeden.

  Chantranupong, L., Beron, C.C., Zimmer, J.A. et al. Dopamine and glutamate regulate striatal acetylcholine in decision-making. Nature (2023). https://doi.org/10.1038/s41586-023-06492-9

  Meer over dit onderwerp

  Reacties

  Ook in PSYMAG

  Wetenschappers hebben ontdekt dat dopamine en acetylcholine samenwerken in de hersenen om besluitvorming en gedrag te beïnvloeden. De interactie tussen deze twee neurotransmitters speelt een belangrijke rol bij hoe we keuzes maken en hoe we ons gedragen in verschillende situaties. De resultaten van de studie zijn gepubliceerd in Nature.

  Alleen voor abonnees

  De volledige inhoud van dit artikel is alleen toegankelijk voor ingelogde abonnees. Een abonnement kost slechts €30,- per jaar. Hiervoor krijg je toegang tot alle beschikbare content, inclusief het maandelijkse pdf-vaktijdschrift (verschijnt 12x per jaar).

  €30,-per jaar

  PSYMAG verschijnt ook als PDF-vaktijdschrift. Voor slechts €30,- per jaar ontvang je naast toegang tot alle content op www.psymag.nl ook 12x per jaar dit tijdschrift in je digitale mailbox.

  Populaire artikelen