woensdag, mei 22, 2024

De onderliggende motieven van opzettelijke onwetendheid en de gevolgen ervan

Gerelateerde artikelen

In Psychological Bulletin is een artikel verschenen over een fenomeen genaamd “opzettelijke onwetendheid” en hoe het van invloed kan zijn op altruïstisch gedrag.

Opzettelijke onwetendheid verwijst naar het vermijden van informatie over de gevolgen van onze acties, vaak als een excuus om egoïstisch te zijn.

In het onderzoek hebben de onderzoekers gekeken naar verschillende experimenten waarbij deelnemers keuzes moesten maken. Ze ontdekten dat ongeveer 40% van de deelnemers bewust informatie vermeed over hoe hun acties anderen zouden beïnvloeden. Wanneer deze informatie niet werd verstrekt, vertoonden deze mensen ook minder altruïstisch gedrag, wat betekent dat ze minder geneigd waren om anderen te helpen.

De onderzoekers bespraken ook de redenen achter dit gedrag. Ze vonden aanwijzingen dat mensen opzettelijke onwetendheid gebruiken als een manier om zichzelf een positief zelfbeeld te behouden. Door de informatie te vermijden, kunnen ze zichzelf excuseren voor hun egoïstische gedrag.

Verder onderzochten de onderzoekers ook welke factoren van invloed kunnen zijn op opzettelijke onwetendheid en wat de theoretische en praktische implicaties van hun bevindingen zijn. Ze wilden begrijpen wie zich bezighoudt met dit gedrag, wanneer en waarom.

Kortom, dit onderzoek laat zien dat opzettelijke onwetendheid kan leiden tot minder altruïstisch gedrag en werpt licht op de motivaties achter dit gedrag. Het draagt bij aan ons begrip van hoe mensen beslissingen nemen en hoe dit gedrag kan worden beïnvloed.

Vu, L., Soraperra, I., Leib, M., van der Weele, J., & Shalvi, S. (2023). Ignorance by choice: A meta-analytic review of the underlying motives of willful ignorance and its consequences. Psychological Bulletin, 149(9-10), 611–635. https://doi.org/10.1037/bul0000398

OOK INTERESSANT:   Effectiviteit van gecombineerde behandeling met antidepressiva en psychotherapie bij depressie

Meer over dit onderwerp

Reacties

Ook in PSYMAG

In Psychological Bulletin is een artikel verschenen over een fenomeen genaamd "opzettelijke onwetendheid" en hoe het van invloed kan zijn op altruïstisch gedrag.

Alleen voor abonnees

De volledige inhoud van dit artikel is alleen toegankelijk voor ingelogde abonnees. Een abonnement kost slechts €30,- per jaar. Hiervoor krijg je toegang tot alle beschikbare content, inclusief het maandelijkse pdf-vaktijdschrift (verschijnt 12x per jaar).

€30,-per jaar

PSYMAG verschijnt ook als PDF-vaktijdschrift. Voor slechts €30,- per jaar ontvang je naast toegang tot alle content op www.psymag.nl ook 12x per jaar dit tijdschrift in je digitale mailbox.

Populaire artikelen