Vergeet wat je zag: een hersengebied detecteert wanneer je op het punt staat aan een ongewenste herinnering te denken en waarschuwt andere regio’s om het te onderdrukken, zo blijkt uit onderzoek dat onlangs is gepubliceerd in JNeurosci.
Voor de studie[zotpressInText item=”{9309347:B2KHG7GH}” format=”%num%” brackets=”yes”] werd de hersenactiviteit van de deelnemers gemeten met zowel EEG als fMRI terwijl zij een geheugentaak voltooiden. De deelnemers memoriseerden reeksen woorden en werd gevraagd om ofwel het paar van een cue-woord op te roepen of zich alleen te concentreren op het cue-woord.
Tijdens proactieve geheugenonderdrukking nam de activiteit in de anterieure cingulate cortex (ACC), een hersengebied dat betrokken is bij cognitieve controle, toe binnen de eerste 500 milliseconden van de taak. De ACC gaf informatie door aan de dorsolaterale prefrontale cortex (DLPFC), die vervolgens de activiteit in de hippocampus remde, een belangrijk gebied voor geheugenherinnering.
De activiteitsniveaus in de ACC en DLPFC bleven de rest van de proef laag, een teken van succes – het geheugen werd vroeg genoeg gestopt, zodat er geen onderdrukking meer nodig was. Op het moment dat het geheugen niet op tijd werd onderdrukt, genereerde de ACC een reactief alarm, waardoor zijn activiteit werd verhoogd om de DLPFC te signaleren om de inbraak te stoppen.
[zotpressInTextBib style=”vancouver” sort=”ASC”]