woensdag, mei 22, 2024

De effecten van verschillende trainingsbenaderingen op ADHD bij volwassenen

Gerelateerde artikelen

Een artikel in Behavioral Sciences beschrijft een gerandomiseerd gecontroleerd onderzoek naar de effecten van verschillende trainingsmethoden op Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD) bij volwassenen.

Highlights

  • Het doel van deze studie was om de effecten van aërobe fietsen en Hatha yoga-oefeningen op ADHD-symptomatologie bij volwassenen met de aandoening te onderzoeken, in tegenstelling tot een gezonde controlegroep.
  • Voor de controlegroep was er alleen een correlatie met temporale impulsiviteit, terwijl voor degenen met ADHD, maten van de Adult Self-Report Scale correleerden met enkele maatregelen van aandacht, cognitieve en temporale impulsiviteit en beweging, maar niet met motorische impulsiviteit.
  • De resultaten geven aan dat slechts tien minuten fietsen of Hatha yoga gunstig kan zijn voor individuen met ADHD, waarbij hun temporale impulsiviteit wordt verminderd. De ASRS-totaal en ARSR-IA correleerden significant met zowel de intensiteit als de frequentie van beweging.
  • De resultaten suggereren dat de effecten van gezonde controles verder onderzoek vereisen, en dat lichaamsbeweging niet altijd gunstig kan zijn voor cognitie bij deze individuen.

De auteurs benadrukken in het artikel [zotpressInText item=”{9309347:SGY6XUFJ}” format=”(%num%)” brackets=”yes”] dat er beperkte kennis bestaat over het gebruik van lichaamsbeweging als interventie bij volwassenen met ADHD. In het onderzoek zijn drie trainingsgroepen onderzocht, waaronder een groep die aerobe oefeningen deed, een groep die yoga beoefende en een controlegroep die geen oefeningen deed.

De resultaten toonden aan dat beide trainingsgroepen verbeteringen vertoonden in symptomen van ADHD, zoals aandachtsproblemen en hyperactiviteit, in vergelijking met de controlegroep.

De auteurs concluderen dat lichaamsbeweging een effectieve interventie kan zijn voor volwassenen met ADHD en dat verder onderzoek nodig is om de meest geschikte trainingsmethoden te identificeren.

OOK INTERESSANT:   De effecten van stimulantia op taakprestaties en productiviteit bij personen mét en zónder ADHD

[zotpressInTextBib style=”vancouver” sort=”ASC”]

Meer over dit onderwerp

Reacties

Ook in PSYMAG

Een artikel in Behavioral Sciences beschrijft een gerandomiseerd gecontroleerd onderzoek naar de effecten van verschillende trainingsmethoden op Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD) bij volwassenen.

Alleen voor abonnees

De volledige inhoud van dit artikel is alleen toegankelijk voor ingelogde abonnees. Een abonnement kost slechts €30,- per jaar. Hiervoor krijg je toegang tot alle beschikbare content, inclusief het maandelijkse pdf-vaktijdschrift (verschijnt 12x per jaar).

€30,-per jaar

PSYMAG verschijnt ook als PDF-vaktijdschrift. Voor slechts €30,- per jaar ontvang je naast toegang tot alle content op www.psymag.nl ook 12x per jaar dit tijdschrift in je digitale mailbox.

Populaire artikelen