vrijdag, mei 24, 2024

Daridorexant voor behandeling van volwassenen met slapeloosheid

Gerelateerde artikelen

Het functioneren overdag is verminderd bij mensen met slapeloosheid. Momenteel beschikbare dubbele orexine-receptorantagonisten hebben hun werkzaamheid aangetoond bij slapeloosheid, maar pakken niet alle aspecten van slapeloosheid aan. In een klinisch fase 3-onderzoek – waaraan 1.854 volwassenen met slapeloosheid deelnamen – is de veiligheid en werkzaamheid van daridorexant onderzocht en dan vooral op de dag/nachtsymptomen van slapeloosheid.

In het onderzoek[zotpressInText item=”{9309347:2S5NDMKE}” format=”%num%” brackets=”yes”] werden patiënten gerandomiseerd en kregen gedurende drie maanden eenmaal daags daridorexant (10 mg, 25 mg of 50 mg) of placebo. Er is onderzocht hoe lang het duurde voordat patiënten in slaap vielen en hoe lang ze in slaap bleven, zoals gemeten door polysomnografie in een slaaplaboratorium. Patiënten rapporteerden ook hun totale slaaptijd elke ochtend thuis. Patiënten die 25 mg of 50 mg daridorexant kregen, vielen sneller in slaap, bleven langer slapen en rapporteerden meer totale slaap aan het einde van de eerste maand en de derde maand in vergelijking met patiënten die placebo gebruikten.

dual orexin receptor antagonist

Daridorexant is een dual orexin receptor antagonist (DORA). Dit is een totaal ander werkingsmechanisme dan dat van huidige slaapmiddelen. Daridorexant ontving onlangs van de Europese geneesmiddelenbeoordelingscommissie CHMP een positief advies voor een handelsvergunning voor de behandeling van slapeloosheid.

Implicaties voor de praktijk

Toch is de meerwaarde ten opzichte van huidige middelen nog niet duidelijk[zotpressInText item=”{9309347:XJAHXF2S}” format=”%num%” brackets=”yes”]. Er bestaat geen richtlijn. Het gewennings-probleem is anders en het is mogelijk langduriger te gebruiken.

[zotpressInTextBib style=”vancouver” sort=”ASC”]

OOK INTERESSANT:   Serotoninesyndroom door monotherapie met duloxetine

Meer over dit onderwerp

Reacties

Ook in PSYMAG

Patiënten die 25 mg of 50 mg daridorexant kregen, vielen sneller in slaap, bleven langer slapen en rapporteerden meer totale slaap aan het einde van de eerste maand en de derde maand in vergelijking met patiënten die placebo gebruikten.

Alleen voor abonnees

De volledige inhoud van dit artikel is alleen toegankelijk voor ingelogde abonnees. Een abonnement kost slechts €30,- per jaar. Hiervoor krijg je toegang tot alle beschikbare content, inclusief het maandelijkse pdf-vaktijdschrift (verschijnt 12x per jaar).

€30,-per jaar

PSYMAG verschijnt ook als PDF-vaktijdschrift. Voor slechts €30,- per jaar ontvang je naast toegang tot alle content op www.psymag.nl ook 12x per jaar dit tijdschrift in je digitale mailbox.

Populaire artikelen