woensdag, mei 22, 2024

Combinatietherapie versus antidepressiva monotherapie voor de behandeling van patiënten met acute depressie

Gerelateerde artikelen

Het combineren van antidepressiva wordt vaak toegepast bij de behandeling van acute depressie, maar studies hebben tot dusverre tegenstrijdige resultaten opgeleverd.
In een systematische review en meta-analyse van 39 onderzoeken met 6751 patiënten is de werkzaamheid en verdraagbaarheid van combinatietherapie in vergelijking met monotherapie bij de behandeling van acute depressie onderzocht.

Uit de studie[zotpressInText item=”{9309347:NVUFDU3A}” format=”%num%” brackets=”yes”] is gebleken dat combinatiebehandeling met een heropnameremmer en een antagonist van presynaptische α2-autoreceptoren (mianserin, mirtazapine, trazodon) geassocieerd is met significant betere behandelresultaten vergeleken met monotherapie, zowel in eerstelijnsbehandeling als bij non-responder populaties. Dropoutcijfers verschilden niet tussen behandelingen.

Combinatietherapie met een antagonist van presynaptische α2-autoreceptoren kan een effectieve en veilige behandeloptie zijn in de depressiebehandeling van patiënten die niet reageren op monotherapie en als een mogelijke eerstelijnsbehandeling bij ernstige gevallen van depressie.

[zotpressInTextBib style=”vancouver” sort=”ASC”]

OOK INTERESSANT:   De therapeutische rol van ketamine en esketamine bij de behandeling van psychopathologische domeinen van depressie

Meer over dit onderwerp

Reacties

Ook in PSYMAG

Het combineren van antidepressiva wordt vaak toegepast bij de behandeling van acute depressie, maar studies hebben tot dusverre tegenstrijdige resultaten opgeleverd. In een systematische review en meta-analyse van 39 onderzoeken met 6751 patiënten is de werkzaamheid en verdraagbaarheid van combinatietherapie in vergelijking met monotherapie bij de behandeling van acute depressie onderzocht.

Alleen voor abonnees

De volledige inhoud van dit artikel is alleen toegankelijk voor ingelogde abonnees. Een abonnement kost slechts €30,- per jaar. Hiervoor krijg je toegang tot alle beschikbare content, inclusief het maandelijkse pdf-vaktijdschrift (verschijnt 12x per jaar).

€30,-per jaar

PSYMAG verschijnt ook als PDF-vaktijdschrift. Voor slechts €30,- per jaar ontvang je naast toegang tot alle content op www.psymag.nl ook 12x per jaar dit tijdschrift in je digitale mailbox.

Populaire artikelen