woensdag, mei 22, 2024

Cognitieve gedragstherapie voor veteranen

Gerelateerde artikelen

Posttraumatische hoofdpijn is de meest invaliderende complicatie van licht traumatisch hersenletsel. Posttraumatische stressstoornis (PTSS) symptomen zijn vaak comorbide met posttraumatische hoofdpijn, en er zijn geen gevestigde behandelingen voor deze comorbiditeit. In een nieuwe studie [zotpressInText item=”{9309347:PA4NBT6H}” format=”%num%” brackets=”yes”] zijn cognitieve gedragstherapieën (CGT’s) voor hoofdpijn en PTSS vergeleken met de gebruikelijke behandeling voor posttraumatische hoofdpijn (als gevolg van licht traumatisch hersenletsel).

Methode

Het onderzoek betrof een single-site, 3-parallelle groep, gerandomiseerde klinische studie met resultaten na de behandeling, 3 maanden follow-up en 6 maanden follow-up. Amerikaanse gevechtsveteranen van na 9/11 uit meerdere traumacentra werden in het onderzoek opgenomen. Veteranen hadden comorbide posttraumatische hoofdpijn en PTSS-symptomen.

Co-primaire uitkomsten waren hoofdpijngerelateerde invaliditeit op de 6-item Headache Impact Test (HIT-6) en de ernst van PTSS-symptomen op de PTSD Checklist for Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (vijfde editie) (PCL-5), beoordeeld tijdens afronding van behandeling tot 6 maanden na de behandeling.

Resultaten

Een totaal van 193 oorlogsveteranen van na 9/11 waarvan 167 mannelijke veteranen [87%]) werden in het onderzoek opgenomen en rapporteerden ernstige hoofdpijngerelateerde invaliditeit bij aanvang en ernstige PTSS-symptomen. Voor de HIT-6, vergeleken met de gebruikelijke zorg, rapporteerden patiënten die CGT kregen voor hoofdpijn −3,4 punten lager, en patiënten die cognitieve verwerkingstherapie kregen rapporteerden −1,4 punten lager. Voor de PCL-5, vergeleken met gebruikelijke zorg, rapporteerden patiënten die CGT kregen voor hoofdpijn −6,5 punten lager, en patiënten die cognitieve verwerkingstherapie kregen rapporteerden −8,9 punten lager.

Conclusie en relevantie

Deze gerandomiseerde klinische studie heeft aangetoond dat CGT voor hoofdpijn effectief is voor invaliditeit geassocieerd met posttraumatische hoofdpijn bij veteranen en een klinisch significante verbetering opleverde in de ernst van PTSS-symptomen. Cognitieve verwerkingstherapie was effectief voor PTSS-symptomen, maar niet voor hoofdpijnbeperking.

[zotpressInTextBib style=”vancouver” sort=”ASC”]

Meer over dit onderwerp

Reacties

Ook in PSYMAG

Posttraumatische hoofdpijn is de meest invaliderende complicatie van licht traumatisch hersenletsel. Posttraumatische stressstoornis (PTSS) symptomen zijn vaak comorbide met posttraumatische hoofdpijn, en er zijn geen gevestigde behandelingen voor deze comorbiditeit. In een nieuwe studie zijn cognitieve gedragstherapieën (CGT's) voor hoofdpijn en PTSS vergeleken met de gebruikelijke behandeling voor posttraumatische hoofdpijn (als gevolg van licht traumatisch hersenletsel).

Alleen voor abonnees

De volledige inhoud van dit artikel is alleen toegankelijk voor ingelogde abonnees. Een abonnement kost slechts €30,- per jaar. Hiervoor krijg je toegang tot alle beschikbare content, inclusief het maandelijkse pdf-vaktijdschrift (verschijnt 12x per jaar).

€30,-per jaar

PSYMAG verschijnt ook als PDF-vaktijdschrift. Voor slechts €30,- per jaar ontvang je naast toegang tot alle content op www.psymag.nl ook 12x per jaar dit tijdschrift in je digitale mailbox.

Populaire artikelen