woensdag, mei 22, 2024

Coeliakie kan verband houden met ADHD

Gerelateerde artikelen

Coeliakie — een auto-immuunziekte die glutenintolerantie veroorzaakt ⁠— kan in verband worden gebracht met ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD), aldus een systematische review die onlangs is gepubliceerd in Children.

De review, bestaande uit 23 onderzoeken die refereren naar ADHD en coeliakie en in de afgelopen twee decennia zijn gepubliceerd, vond dat meer dan de helft van die onderzoeken een positief verband tussen de aandoeningen vaststelde. De meeste onderzoeken die een positieve associatie laten zien, zijn in de afgelopen vijf jaar gepubliceerd.

Een studie uit 2021 onder 112.340 deelnemers vond bijvoorbeeld dat patiënten met coeliakie een verhoogd risico liepen op ADHD (OR: 1,75) in vergelijking met patiënten zonder coeliakie. Een kleine studie die het jaar ervoor werd gepubliceerd onder 73 pediatrische patiënten met coeliakie vond dat 16% van de groep ook ADHD had, hoger dan de 9,4% prevalentie van ADHD in de algemene bevolking.

De review omvat ook een paar kleine onderzoeken naar de associatie tussen glutenvrij voedsel, coeliakie en ADHD. In één onderzoek zag 15% van de deelnemers met ADHD die positief testten op coeliakie en vervolgens gedurende zes maanden gluten vermeden, een vermindering van ADHD-symptomen.

De review bouwt voort op opkomend onderzoek dat coeliakie ook koppelt aan andere aandoeningen, waaronder autisme, angst en stemmingsstoornissen. Een onderzoek uit 2017 (opgenomen in de systematische review) wees uit dat kinderen met coeliakie later een 1,4-voudig verhoogd risico hadden op psychiatrische stoornissen in het leven.

De auteur van de recensie waarschuwt dat de onderzoeken waarnaar wordt verwezen over coeliakie en ADHD aanzienlijk verschillen in methodologie, diagnostische criteria, onderzoeksopzet, aantal deelnemers en andere parameters die van invloed kunnen zijn op de rapportage. Er is meer onderzoek nodig om coeliakie en het verband met ADHD te begrijpen. Gaur S. (2022).

OOK INTERESSANT:   Slaaprestrictie

The Association between ADHD and Celiac Disease in Children. Children (Basel, Switzerland), 9(6), 781.

Lader Bezig met laden…
EAD logo Duurt het te lang?

Opnieuw laden Laad het document opnieuw
| Open Openen in nieuwe tab

Download [408.31 KB]

Meer over dit onderwerp

Reacties

Ook in PSYMAG

Coeliakie — een auto-immuunziekte die glutenintolerantie veroorzaakt ⁠— kan in verband worden gebracht met ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD), aldus een systematische review die onlangs is gepubliceerd in Children.

Alleen voor abonnees

De volledige inhoud van dit artikel is alleen toegankelijk voor ingelogde abonnees. Een abonnement kost slechts €30,- per jaar. Hiervoor krijg je toegang tot alle beschikbare content, inclusief het maandelijkse pdf-vaktijdschrift (verschijnt 12x per jaar).

€30,-per jaar

PSYMAG verschijnt ook als PDF-vaktijdschrift. Voor slechts €30,- per jaar ontvang je naast toegang tot alle content op www.psymag.nl ook 12x per jaar dit tijdschrift in je digitale mailbox.

Populaire artikelen