Kan chronisch cannabisgebruik geassocieerd worden met cognitieve stoornissen en een kleiner hippocampusvolume op middelbare leeftijd? Het antwoord op deze vraag is van belang omdat cognitieve stoornissen op middelbare leeftijd en een kleiner hippocampusvolume risicofactoren zijn voor dementie.
In een onderzoek[zotpressInText item=”{9309347:FVEGK5II}” format=”%num%” brackets=”yes”] werden 1037 personen in Nieuw-Zeeland gevolgd tot de leeftijd van 45 jaar. Cannabisgebruik en afhankelijkheid werden beoordeeld op de leeftijd van 18, 21, 26, 32, 38 en 45 jaar. Het IQ werd beoordeeld op de leeftijd van 7, 9, 11 en 45 jaar. Specifieke neuropsychologische functies en het hippocampusvolume werden beoordeeld op 45-jarige leeftijd.
Chronische cannabisgebruikers vertoonden een IQ-afname van kindertijd tot middelbare leeftijd (gemiddelde = -5,5 IQ-punten), een slechtere leer- en verwerkingssnelheid in verhouding tot hun kinder-IQ, en door informanten gerapporteerde geheugen- en aandachtsproblemen. Deze tekorten waren specifiek voor chronische cannabisgebruikers, omdat ze ofwel niet aanwezig waren of kleiner waren bij chronische tabaksgebruikers en chronische alcoholgebruikers. Cognitieve stoornissen bij chronisch cannabisgebruikers konden verder niet worden verklaard door tabaks-, alcohol- of illegaal drugsgebruik, sociaaleconomische status in de kindertijd, lage zelfbeheersing in de kindertijd of een familiegeschiedenis van middelenverslaving. Chronische cannabisgebruikers vertoonden tenslotte ook een kleiner hippocampusvolume.
Er is meer onderzoek nodig om vast te stellen of langdurig cannabisgebruikers op latere leeftijd meer dementie vertonen.
[zotpressInTextBib style=”vancouver” sort=”ASC”]