Recente studies wijzen op een vierde kernsymptoom van ADHD dat verband houdt met de verwerking van emotionele informatie en dat de gevolgen zou verklaren die ADHD heeft op het sociale, academische en professionele leven van de getroffen mensen. Een nieuwe review beschrijft de kenmerken van emotieregulatieprobleem, evenals de hersenactiviteit die in verband is gebracht bij volwassenen met ADHD.
ADHD
Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD) is een van de meest voorkomende neurologische ontwikkelingsstoornissen die begint in de kindertijd en kan aanhouden tot in de volwassenheid. Het wordt gekenmerkt door een aanhoudend patroon van drie kernsymptomen: onoplettendheid, impulsiviteit en/of hyperactiviteit die drie specifieke subtypen beschrijven: gecombineerd, overwegend onoplettend en overwegend hyperactief-impulsief. Volgens de criteria van de DSM-5 voor de diagnose van ADHD moeten symptomen optreden vóór de leeftijd van 12 jaar, met een duur van ten minste 6 maanden in twee of meer contexten die een negatieve invloed hebben op sociale en academische/beroepsactiviteiten. ADHD wordt beschreven als een stoornis met zeer heterogene manifestaties, met een multifactoriële etiologie en met verschillende manifestaties gedurende het hele leven. De diagnose ADHD bij volwassenen is veel moeilijker vanwege het ontbreken van specifieke criteria en de hoge comorbiditeit met andere stoornissen.
Emotieregulatie
Volwassenen met ADHD blijken vaker gebruik te maken van niet-adaptieve emotieregulatiestrategieën dan mensen zonder ADHD-symptomen. Bovendien blijkt de emotiedisregulatie geassocieerd met de ernst van de symptomen, executief functioneren, psychiatrische comorbiditeit en zelfs met strafrechtelijke veroordeling. Verschillende patronen van hersenactiviteit werden waargenomen wanneer mensen met en zonder ADHD werden vergeleken. De resultaten suggereren dat zowel psychofarmacologische behandelingen als gedragstherapieën nuttige hulpmiddelen kunnen zijn voor het verbeteren van de emotieregulatie bij volwassen ADHD.
Soler-Gutiérrez A-M, Pérez-González J-C, Mayas J (2023) Evidence of emotion dysregulation as a core symptom of adult ADHD: A systematic review. PLoS ONE 18(1): e0280131. doi:10.1371/journal.pone.0280131