vrijdag, mei 24, 2024

Benzodiazepines en veneuze trombose

Gerelateerde artikelen

In nieuw onderzoek is onderzocht of het gebruik van benzodiazepines geassocieerd is met een verhoogd risico op diepe veneuze trombose (DVT). Het begrijpen van de risicofactoren die gepaard gaan met DVT is cruciaal voor preventie en behandeling.


Het onderzoek maakte gebruik van een longitudinale gezondheidsverzekeringsdatabase in Taiwan. De onderzoekspopulatie bestond uit 12.546 individuen met DVT en 50.184 gematchte controles.

Resultaten
De resultaten toonden aan dat het gebruik van benzodiazepines geassocieerd was met een verhoogd risico op DVT (aOR: 1,66; 95% BI, 1,54-1,79; P < 0,001). Bovendien was er een doseresponsrelatie, waarbij hogere gedefinieerde dagelijkse doses (DDD/dag) benzodiazepines geassocieerd waren met een hoger risico op DVT. Patiënten met een gemiddelde benzodiazepinedosering van <0,5, 0,5-0,9 of ≥1 DDD/dag hadden respectievelijk 1,65-, 2,09- en 2,16-maal hoger risico in vergelijking met niet-gebruikers van benzodiazepines. Stratificatie naar leeftijd, geslacht en follow-upduur leverde vergelijkbare resultaten op.

Diepe veneuze trombose (DVT) is een aandoening waarbij er de vorming van een bloedstolsel (trombus) optreedt in een diepe ader, meestal in het been. DVT treedt vaak op in de diepe aderen van de kuit of het dijbeen, maar kan ook voorkomen in andere delen van het lichaam.
DVT kan leiden tot symptomen zoals zwelling, pijn, warmte en roodheid in het aangetaste been, maar soms veroorzaakt het geen duidelijke symptomen. Een ernstige complicatie van DVT is de mogelijkheid dat het bloedstolsel loskomt en zich door het bloed naar de longen verplaatst, wat resulteert in een longembolie (PE). Longembolie kan levensbedreigend zijn en vereist onmiddellijke medische aandacht.

Discussie
Dit op populatie gebaseerde onderzoek toonde een doseresponsrelatie aan tussen het gebruik van benzodiazepines en het risico op DVT. De bevindingen waren consistent ongeacht leeftijd, geslacht of follow-upduur, waarbij benadrukt wordt hoe belangrijk het is om het verband en voordelen van het voorschrijven van benzodiazepines te evalueren om het risico op DVT-ontwikkeling te verminderen.

OOK INTERESSANT:   Veiligheid en effectiviteit van hooggedoseerde propranolol als behandeling voor uitdagend gedrag bij personen met autismespectrumstoornissen

Conclusie
De resultaten van dit grootschalige onderzoek tonen aan dat het gebruik van benzodiazepines geassocieerd is met een verhoogd risico op DVT. Het ongegronde gebruik van benzodiazepines moet daarom als een volksgezondheidsprobleem worden beschouwd. Verder onderzoek is nodig om de onderliggende mechanismen en mogelijke strategieën voor het verminderen van het risico op DVT bij personen die benzodiazepines gebruiken te onderzoeken.

Het verband tussen het gebruik van benzodiazepinen en diepe veneuze trombose (DVT) is daarentegen nog niet volledig begrepen. Er zijn echter enkele mogelijke verklaringen die onderzocht worden:

Immobilisatie: Het gebruik van benzodiazepinen kan leiden tot sedatie en verminderde spieractiviteit, wat kan leiden tot immobilisatie. Langdurige immobilisatie is een bekende risicofactor voor de ontwikkeling van DVT. Het verminderde bewegingspatroon kan de bloedstroom vertragen en de kans op bloedstolselvorming vergroten.

Bloedplaatjesaggregatie: Benzodiazepinen kunnen mogelijk de aggregatie (klontering) van bloedplaatjes bevorderen. Dit kan leiden tot een verhoogd risico op trombose, inclusief DVT.

Vasculaire effecten: Benzodiazepinen kunnen invloed hebben op de bloedvaten, waaronder het veroorzaken van vaatvernauwing (vasoconstrictie). Dit kan de bloedstroom belemmeren en de kans op stolselvorming vergroten.

Het verband tussen benzodiazepinen en DVT is nog steeds onderwerp van onderzoek is, en er zijn nog geen definitieve conclusies getrokken.

Shih, N.-C., Yeh, L.-T., Wang, B.-Y., Wang, Y.-H., Yang, S.-F., & Yeh, C.-B. (2023). Dose–response association of benzodiazepine use and development of deep vein thrombosis. Psychiatry Research, 330, 115553. https://doi.org/10.1016/j.psychres.2023.115553

Meer over dit onderwerp

Reacties

Ook in PSYMAG

In nieuw onderzoek is onderzocht of het gebruik van benzodiazepines geassocieerd is met een verhoogd risico op diepe veneuze trombose (DVT). Het begrijpen van de risicofactoren die gepaard gaan met DVT is cruciaal voor preventie en behandeling.

Alleen voor abonnees

De volledige inhoud van dit artikel is alleen toegankelijk voor ingelogde abonnees. Een abonnement kost slechts €30,- per jaar. Hiervoor krijg je toegang tot alle beschikbare content, inclusief het maandelijkse pdf-vaktijdschrift (verschijnt 12x per jaar).

€30,-per jaar

PSYMAG verschijnt ook als PDF-vaktijdschrift. Voor slechts €30,- per jaar ontvang je naast toegang tot alle content op www.psymag.nl ook 12x per jaar dit tijdschrift in je digitale mailbox.

Populaire artikelen