woensdag, mei 22, 2024

Autisme-geassocieerde hersenverschillen kunnen in de baarmoeder worden waargenomen

Gerelateerde artikelen

Een neuroimaging-onderzoek van de perinatale hersenen na 25 weken zwangerschap heeft significante verschillen laten zien in hersenstructuren bij kinderen bij wie later de diagnose autisme werd gesteld en bij kinderen bij wie dit niet het geval was. De bevindingen[zotpressInText item=”{9309347:MWPX9LYB}” format=”%num%” brackets=”yes”] dragen bij aan het toenemende bewijs dat ASS in de vroege ontwikkeling begint.

De oorzaken van ASS zijn onbekend, maar er wordt aangenomen dat zowel genetische als omgevingsfactoren een rol spelen. Hoewel is aangetoond dat vroege behandeling de taal en cognitieve vaardigheden verbetert, kunnen de huidige diagnostische hulpmiddelen de stoornis pas rond de leeftijd van 18 maanden identificeren. Om erachter te komen of prenataal genomen hersenscans kunnen helpen om eerder tekenen van ASS te identificeren, analyseerden onderzoekers retrospectief 39 foetale MRI-hersenscans.

De grootste verschillen werden gevonden in de insulaire kwab van de hersenen, die een significant groter volume had in de ASS-groep in vergelijking met de andere drie controlegroepen. De insula is een gebied diep in de hersenen waarvan wordt gedacht dat het een rol speelt bij perceptueel bewustzijn, sociaal gedrag en besluitvorming, naast andere functies.

De bevindingen komen overeen met andere recente onderzoeken die veranderingen in de insulaire cortex bij volwassenen met autisme hebben gemeld en suggereren dat deze verschillen in de baarmoeder kunnen beginnen. De onderzoekers ontdekten ook dat de scans van kinderen met ASS een significant grotere commissuur (bindweefselachtige verbinding of vereniging van twee weefseldelen, red.) van de amygdala en de hippocampus lieten zien in vergelijking met kinderen die andere gezondheidsproblemen hadden, maar geen ASS.

OOK INTERESSANT:   Draagvlakonderzoek psychedelica-ondersteunde psychotherapie

Aangezien veel genetische en omgevingsfactoren van invloed kunnen zijn op het ontstaan ​​van ASS vanaf de foetale stadia, is het volgens de onderzoekers ideaal om de vroegste tekenen van hersenafwijkingen te identificeren bij toekomstige autismepatiënten.

[zotpressInTextBib style=”vancouver” sort=”ASC”]

Meer over dit onderwerp

Reacties

Ook in PSYMAG

Een neuroimaging-onderzoek van de perinatale hersenen na 25 weken zwangerschap heeft significante verschillen laten zien in hersenstructuren bij kinderen bij wie later de diagnose autisme werd gesteld en bij kinderen bij wie dit niet het geval was. De bevindingen dragen bij aan het toenemende bewijs dat ASS in de vroege ontwikkeling begint.

Alleen voor abonnees

De volledige inhoud van dit artikel is alleen toegankelijk voor ingelogde abonnees. Een abonnement kost slechts €30,- per jaar. Hiervoor krijg je toegang tot alle beschikbare content, inclusief het maandelijkse pdf-vaktijdschrift (verschijnt 12x per jaar).

€30,-per jaar

PSYMAG verschijnt ook als PDF-vaktijdschrift. Voor slechts €30,- per jaar ontvang je naast toegang tot alle content op www.psymag.nl ook 12x per jaar dit tijdschrift in je digitale mailbox.

Populaire artikelen