vrijdag, mei 24, 2024

Australië is het eerste land met een voorschrijfbeleid voor psychedelica bij patiënten met depressie of PTSS

Gerelateerde artikelen

Australië is nu het eerste land dat psychiaters toestaat bepaalde psychedelische stoffen voor te schrijven aan patiënten met depressie of posttraumatische stressstoornis. Vanaf nu kunnen Australische artsen doseringen MDMA, ook wel bekend als ecstasy, voorschrijven voor PTSS. Psilocybine, het psychoactieve bestanddeel in psychedelische paddenstoelen, mag worden gegeven aan mensen met moeilijk te behandelen depressie. 

Medische experts in de VS en andere landen, waaronder Australië zelf, hebben gewaarschuwd dat er meer onderzoek nodig is naar de effectiviteit van de medicijnen en de omvang van de risico’s van psychedelica, die hallucinaties kunnen veroorzaken.

In Nederland zijn naar schatting 300.000 tot 450.000 patiënten met een ernstige psychiatrische stoornis die onvoldoende baat hebben bij de bestaande behandelingen. Voor deze kwetsbare patiënten lijken nieuwe behandelingen met psychedelica, zoals MDMA, ketamine en psilocybine veelbelovend, vooral bij posttraumatische stressstoornis, depressie, angststoornissen en verslaving. Ze zouden over het algemeen als fysiologisch veilig worden beschouwd en niet leiden tot afhankelijkheid of verslaving​​.

Recente studies suggereren dat psychedelica, waaronder ayahuasca, psilocybine en lyserginezuurdiethylamide (LSD), anxiolytische, antidepressieve en anti-verslavende effecten hebben. Hoewel de resultaten veelbelovend zijn, ontbreken er langetermijnstudies. Het bewijs uit gecontroleerde onderzoeken is beperkt tot enkele onderzoeken met kleine steekproeven en een korte duur. Het klinische bewijs voor het gebruik van deze middelen is dus weliswaar veelbelovend, maar nog verre van overtuigend. Toch is het belangrijk op te merken dat de waargenomen effecten snel en aanhoudend zijn gebleken en al worden veroorzaakt door slechts één of enkele doses van deze middelen, in tegenstelling tot de dagelijkse inname van traditionele antidepressiva en anxiolytica, die enkele weken kunnen duren om een therapeutisch effect te bereiken en bovendien vaak worden geassocieerd met significante bijwerkingen.

OOK INTERESSANT:   Overbruggen van de kloof tussen fysiek en mentaal welzijn

Psychedelica zijn veelbelovende behandelingen voor angst, depressie en verslaving, hun werkzaamheid is snel en duurzaam en ze worden goed verdragen. Psychedelica-ondersteunde therapie wordt gezien als een belangwekkende en veelbelovende nieuwe behandelvorm, maar die wel gegeven moet worden door goed getrainde en geaccrediteerde therapeuten. De effecten moeten ondertussen in grotere onderzoeken worden bevestigd en vergeleken met standaardzorg.


In een recent artikel in JAMA Psychiatry wordt de heropleving van psychedelische drugs in de psychiatrie en neurowetenschap besproken als mogelijke behandeling voor diverse geestelijke gezondheidsproblemen. Vier fundamentele vragen en uitdagingen worden door de auteurs benadrukt die voortkomen uit het gebruik van psychedelische therapie. In een recent gepubliceerd artikel in PSYMAG kijken we naar deze 4 vragen en uitdagingen en worden daarnaast aanvullend werkingsmechanisme, risico’s, bijwerkingen en behandelmogelijkheden van enkele psychedelica besproken.

Meer over dit onderwerp

Reacties

Ook in PSYMAG

Australië is nu het eerste land dat psychiaters toestaat bepaalde psychedelische stoffen voor te schrijven aan patiënten met depressie of posttraumatische stressstoornis. Vanaf nu kunnen Australische artsen doseringen MDMA, ook wel bekend als ecstasy, voorschrijven voor PTSS. Psilocybine, het psychoactieve bestanddeel in psychedelische paddenstoelen, mag worden gegeven aan mensen met moeilijk te behandelen depressie. 

Alleen voor abonnees

De volledige inhoud van dit artikel is alleen toegankelijk voor ingelogde abonnees. Een abonnement kost slechts €30,- per jaar. Hiervoor krijg je toegang tot alle beschikbare content, inclusief het maandelijkse pdf-vaktijdschrift (verschijnt 12x per jaar).

€30,-per jaar

PSYMAG verschijnt ook als PDF-vaktijdschrift. Voor slechts €30,- per jaar ontvang je naast toegang tot alle content op www.psymag.nl ook 12x per jaar dit tijdschrift in je digitale mailbox.

Populaire artikelen